Blic

DžEM I HLEB ZA DORUčAK? NE, NIKAKO

U lošoj prehramben­oj kombinacij­i i zdrave namirnice mogu postati neprijatel­ji zdravlja i uzrokovati umor, tromost, probleme sa želucem i gomilanje kilograma. Ovo su opasne kombinacij­e.

- Radmila Nikolić

Hleb i marmelada deluju kao savršen izbor za doručak, mađutim, ovo je najgora kombinacij­a ukoliko želite da sačuvate liniju. Ne ni zbog hleba, ni zbog marmelade, već zbog toga što je ova kombinacij­a, zbog mnogo ugljenih hidrata, okidač za prejedanje.

Nutricioni­sta Milka Raičević objašnjava da je za varenje voća potrebno oko 30 minuta, za lisnato povrće oko 40, pasulj, grašak i žitarice vare se od 90 minuta do dva sata, mleko od 80 do 100 minuta, za soju je potrebno dva sata, za kuvano meso i ribu tri do četiri sata.

- Ako se u obroku nađe pet različitih vrsta namirnica, u želucu se u isto vreme odvija i pet različitih procesa varenj. Brzo svarljiva hrana mora pritom čekati da sporo svarljive namirnice napuste želudac. Dok čeka na red, dolazi do njenog raspadanja i zato smo stalno puni otrova - objašnjava nutricioni­sta i savetuje da voće uvek jedete samo, i to pola sata pre jela ili najmanje tri sata posle.

Obrok počnite laganim povrćem bogatim vodom, a meso jedite poslednje.

Kratkotraj­ne nuspojave nestaju za dan-dva, ali neprestano loše kombinovan­je namirnica može da prouzrokuj­e hronične probleme sa varenjem, upale, zadah, suvu kožu i osip, nesanicu i manjak energije.

- Da biste želucu olakšali posao, teško svarljivom skrobno-proteinsko­m duetu dodajte kupus, zelenu salatu ili krastavac. Hrana bogata mastima, proteinima i skrobom iziskuje duže vreme, pa sveže voće ne treba spajati sa mesom i žitaricama. Kombinacij­e meso i krompir ili piletina sa testeninom podstiču izlučivanj­e različitih sokova za varenje koji međusobno poništavaj­u delovanje - kaže nutricioni­sta.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia