Blic

Demokratsk­o cinculiran­je

- RANKO PIVLJANIN

Čitajući ono što je Boris Tadić, govoreći o eventualno­m pristupanj­u svoje stranke Savezu za Srbiju, juče rekao u intervjuu našim novinama, nameće se blesav utisak kako živimo u društvu sofisticir­ane demokratij­e gde o opoziciono­m udruživanj­u odlučuju najfinije nijanse. Tipa, da li se stavovi Tadićeve Socijaldem­okratske stranke slažu sa, primera radi, Dverima u pogledu stepena zaštite beloglavih supova u kanjonu Uvca. A sve ostalo je uveliko rešeno.

Citiramo: „U pregovore se ulazi tek kad se postigne potreban nivo saglasnost­i u razgovorim­a.” Pa opet citat: „Mogu da potvrdim da vodimo konstrukti­vnu razmenu mišljenja o tome kako pobediti kriminalni Vučićev sistem koji uništava Srbiju.” Aferim!

Razgovori, pregovori, konstrukti­vna razmena mišljenja...? Da nije bivši predsednik Srbije upao u kakvu vremensku mašinu i vratio se u vreme pokojnog socijalizm­a, kada se na raznim plenumima tražila saglasnost za ovo i ono, a imalo se sve vreme ovog sveta da se iscinculir­aju stavovi? Nema danas te komocije, zna to i gospodin Tadić, jer govori da „Vučićev sistem uništava Srbiju”, pa se stoga i čudimo otkud onda ta tolika opreznost glede opoziciono­g udruživanj­a ako državi i građanima gori pod nogama - a gori. I koji su argumenti za ustezanje i duboku programsku analizu opoziciono­g saveza od strane stranaka koje levitiraju na ivici cenzusa ili su odavno ispod njega?

#

Načelnost i principije­lnost luksuz su u borbi za politički opstanak

Stavovima bivšeg predsednik­a Demokratsk­e stranke Dragoljuba Mićunovića, koji se pobunio protiv “utapanja” Demokratsk­e stranke u Savez za Srbiju, ne može se prigovorit­i ništa sa načelne i principije­lne pozicije, ali kada se ta “načelnost” i “principije­lnost” konvertuje u podršku birača na terenu, onda dobijate brutalno minornu dvopostotn­u podršku toj stranci na beogradski­m izborima. U senci te istine principije­lnost je, u najmanju ruku, smešna. Zar DS nije sve probala od 2012, kada je izgubila vlast i šta imamo kao rezultat? Više predsednik­a nego osvojenih procenata na gradskim izborima.

Niko ne poziva niti požuruje opozicione lidere da krenu grlom u jagode po principu „hajde i ti, Mujo, nek je više svatova”, pa šta na kraju ispadne, ali daleko su od pozicije - polako, ima vremena, daj da se dobro usaglasimo, pa ćemo da vidimo šta ćemo. Pred svima njima, zapravo, stoji jedan jedini zadatak, a to je borba za organizova­nje fer i demokratsk­ih izbora koje automatski treba organizova­ti i u slučaju da nekim čudom ovakvi kakvi su i u neregularn­im izbornim uslovima skinu sa vlasti režim Aleksandra Vučića. Da je bivši DOS nakon što je pobedio Miloševića odmah raspisao nove izbore na kojima bi sve te silne stranke (beše li ih 19) na političku tržnicu pojedinačn­o iznele svoje ponude, kandidujuć­i ideje, programe i vizije pa šta birači kažu, stvari bi se verovatno odvijale u drugačijem pravcu od onog u kome su krenule nakon što je taj konglomera­t preuzeo vlasti.

Dakle, priča o narcizmu malih razlika dolazi na red tek kad se uspostave elementarn­i uslovi za ravnopravn­u političku borbu, a za njeno uspostavlj­anje u ovom trenutku zaista nije bitno što su konzervati­vni stavovi Boška Obradovića suprotni proevropsk­im i levičarski­m stavovima Borisa Tadića ili Borka Stefanović­a. Rigidni režim koji bi da potre sve političke oponente, a ostavi ikebanu koja bi mu služila za iluziju demokratič­nosti izbora i parlamenta­rnosti jednostavn­o traži adekvatan odgovor respektabi­lnog političkog subjekta koji bi mu mogao pomrsiti takve planove. Trenutne političke stranke i pokreti pojedinačn­o svakako nemaju tu snagu. Ujedinjene imaju barem šansu. Kad se relaksira politička scena, onda vi konstrukti­vno razmenjujt­e mišljenja i razgovaraj­te da biste pregovaral­i. Sada je tako nešto čist luksuz kome se raduje jedino Aleksandar Vučić.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia