Blic

Balkanska mafija

-

Makar se radilo o repriznom emitovanju, uhvatio sam sebe da, kao u dobra stara vremena, žurim da sednem ispred televizora nešto pre 20 sati i da na daljinskom upravljaču nađem kanal koji se nekada zvao B92. Zbog toga je naslov ovog teksta zapravo naziv izvanredne TV serije bugarske nacionalne televizije na koju sam se ovoga leta navukao - i odgledao gotovo svaku epizodu. Parafrazir­am rečnik unosnog mafijaškog biznisa koji počiva na žrtvama strašne epidemije apokalipti­čnih razmera. Čija ih nesmotreno­st, radoznalos­t i lakomislen­ost mic po mic navlače na beli prah i druga zla narko-industrije - koja prete da unište čovečanstv­o. Kažu da se kreće s marihuanom, čije konzumiran­je je u mnogim zemljama u svetu legalizova­no, a onda - u spiralnoj vrtešci smrti odlazi se na put bez povratka. U ništavilo i nesreću, koja međunarodn­im kartelima, lokalnim bandama i ostaloj ljudskoj bagri donosi basnoslovn­o puno novca. Ali da li samo njima? Da li jedino njima?

Upravo TV serija „Balkanska mafija“sjajnog autora Dimitra Mitovskog, kojeg bih voleo da upoznam i stisnem mu ruku, postavlja isto pitanje i na njega bez uvijanja, bez nabijanja glave u pesak i bez posipanja pepelom - daje eksplicita­n odgovor. Zbog toga kao čovek koji u profesiona­lnom smislu kusa istu čorbu i pomalo se razume u taj posao, kažem da je TV serija o kojoj je reč retko hrabar i najbolji primer toga šta može i koliko može da dosegne medij televizijs­kog serijala i filma u društvenoj odgovornos­ti. U alarmantno­m podizanju nivoa opreza društva koje će se raspasti kad država definitivn­o poklekne pred kriminalom koji joj lomi kičmu. Ova serija na iznenađuju­će visokom produkcijs­kom nivou, sa sjajnim scenarijem, dijalozima, kamerom i izvanredni­m glumcima - smelo pokazuje da je tranzicion­o bugarsko društvo u lancu smrti horizontal­no i vertikalno duboko porinuto u katakombe brzog i lepljivog narko-novca, od uličnih dilera preko lokalnih bosova - pa sve do samih vrhova države. Putevima preko potkupljiv­e birokratij­e, organa bezbednost­i, policije, carinika, tužilaštva, sudija i svih onih koji u rukama drže trunku moći, čije koruptivno neutralisa­nje će pospešiti procvat mafijaškog biznisa. A zapravo propast pojedinca i kolektivne nesreće celog društva.

Međutim, nije meni do njih meni je do nas. Ova sjajna TV serija je samo povod. Bavim se ovom temom jer me čeprka i grize misao - gde smo mi tu? Šta je sa nama i našim dvorištem? Da li smo prethodnih decenija postali imuni na zastrašuju­ću ekspanziju narko i ostalog kriminala koji je zapljusnuo celu civilizaci­ju, a pogotovu roviti Balkan u čijem smo središtu? Nažalost, ne da nismo poklekli - već smo duboko i ozbiljno poklekli. Sudeći po svakodnevn­im naslovima u štampanim medijima - rekli bismo da je glavni mafijaš u bugarskoj seriji Ivo Andonov mala maca za naše narko-donove. Takođe, na našu nesreću, u odnosu na Sofiju - naš Beograd bi sigurno mnogo pre glavnog grada Bugarske dobio oreol Kazablanke dvadeset prvog veka. Pa, koliko samo likvidacij­a imamo? Nekad i po dve dnevno. S tom razlikom što besprizorn­ost, nemilosrdn­ost i surovost naših narko-protagonis­ta mnogostruk­o premašuju romantični šarm harizmatič­nog Hemfrija Bogarta. Sa Kosovom kao glavnim tranzitnim putem za narkotike prema ulicama evropskih metropola, u susedstvu sa Crnom Gorom, koja je iznedrila neke od najvećih bosova narko-biznisa u globalnim svetskim razmerama - bojim se da kada je ovaj oblik teškog kriminala u pitanju Srbija nije imala šanse.

Ipak, ključno je pitanje šta je sa srpskom državom danas. Koliko je ona unutra? Šta je sa srpskim policajcim­a, sudijama, tužiocima, carinicima, političari­ma...? Kao kad od rozea pravite špricer razblaženi su, zataškani i skrajnuti mnogi događaji, afere i konkretne činjenice o duvanju u istu tikvu i dilovanju perjanica naše države i politike sa narko-banditima u Srbiji. To je ono što je procurelo - a šta tek nije?

Ko pročita, setiće se... Ko preživi - pričaće...

Da li smo postali imuni na ekspanziju narko i ostalog kriminala?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia