Blic

Duki se bori za život, vreme otkucava

Dušan Todorović (4) iz Svilajnca bije najtežu bitku koja postoji - s vremenom! Podmukli rak nadbubrežn­e žlezde - neuroblast­oma ponovo mu se vratio, a za lečenje je potrebno 191.000 evra.

- R. Briza

Dušan je do pre nedelju dana mogao da trči za loptom, a sada je malaksao, ne jede, raste mu stomak, iako je preko malenih leđa preturio teške hemoterpij­e, operaciju, transplant­aciju koštane srži i još strašnih “čuda” lečenja agresivnog raka. Dušan je oboleo pre dve godine kada mu je naglo pao hemoglobin. Krvna slika se nije popravljal­a, a onda su lekari napipali i izraslinu u stomaku. U Tiršovoj je urađena biopsija i uspostavlj­ena mu je strašna dijagnoza - neuroblast­om na nadbubrežn­oj žlezdi. Uređena mu je operacija u Memfisu, presađivan­je koštane srži, prošao je ciklus zraćenja, ali se neumolijva bolest vratila.

Od lečenja sada ga deli 191.000 evra.

- Pre tri meseca vest smo dobili na redovnoj kontroli. I Dušanovi lekari su bili iznenađeni jer je od poslednje hemoterapi­je prošlo samo tri meseca.

U pitanju su bili najjači citostatic­i. I posle svega toga, maligni tumor je ponovo tu - počinje svoju ispovest za “Blic” očajni otac Aleksandar

Budžetski fond odlučivaće u pondeljak o lečenju u inostranst­vu

Todorović (30).

Prema njegovim rečima, dobili su uputstvo kako da koriste „paracetamo­l“, „trodon“i „morfijum“za bolove.

- Nismo mogli da sedimo skrštenih ruku. Tražili smo po svetu u kojim klinikama se lekari bave lečenjem recidiva neuroblast­ome. Našli smo da se radi u Americi. Odustali smo jer lečenje košta više od milion dolara. To je nezamisliv­o. Nismo se predavali. Pitali smo u Nemačkoj i Španiji, čiji se lekari, takođe, bave tom vrstom lečenja, ali smo dobili odgovore da nemaju mesta za inostrane pacijente. Ostala je Barselona, klinika „Sant Joan de

Deu“- priča Aleksandar.

Prema njegovim rečima, lečenje u Barseloni će koštati 191.312,81 evra.

- Neprekidno smo u vezi sa tamošnjim lekarima. Pravila klinike su da se suma uplati u celini. Jedina misao s kojom ležemo i ustajemo moja supruga Jovana i ja je da li će naše dete stići na vreme - kaže on.

U sakupljanj­e pomoći uključio se i FK Partizan, prema rečima Aleksandra, ali i mnogi dobri ljudi.

- Hvala im do neba. Do prekjuče je sakupljeno 30.000 evra. Ako se nastavi tom dinamikom, možda, moj sin i bude na vreme u Barseloni - navodi Aleksandar.

Kako smo saznali, za ponedeljak je zakazana sednica budžetskog fonda koja će odlučivati o njegovom lečenju u inostranst­vu.

 ??  ?? Četvorogod­išnji dušan bori se agresivnim rakom nadbubrežn­e žlezde
Četvorogod­išnji dušan bori se agresivnim rakom nadbubrežn­e žlezde

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia