Blic

Bura na Vladi zbog filma o zločinu nad Albancima

Prava bura digla se na jučerašnjo­j sednici Vlade gde se povela rasprava zašto je film “Teret”, koji se bavi temom hladnjača i direktno optužuje Srbe za zločin, finansiran iz budžeta, i to sada u toku pregovora o Kosovu.

- Bojana bogosav

Kontroverz­ni film “Teret” prati priču Vlade, vozača kamiona (hladnjače) u toku NATO bombardova­nja Srbije 1999. godine. Dok prolazi kroz nepoznate predele, okružen posledicam­a rata, Vlada ne zna i ne želi da zna šta je to što prevozi, ali taj tovar s vremenom postaje njegov teret. Ovaj film koji govori o odnosu Srba i Albanaca na Kosovu, o muškarcu koji u hladnjači prevozi leševe Albanaca nastao je i prikazan je u najnezgodn­ijem trenutku - u trenucima pregovora Srbije i Kosova oko teritorije, podele Kosova. Od prvog prikazivan­ja oko ovog filma podigla se velika prašina, koja se prenela i na jučerašnju sednicu Vlade - ovaj film i njegovo finansiran­je

IZDVOJENO JE ČETIRI MILIONA DINARA ZA FILM, ŠTO JE JEVTIĆ OCENIO KAO MINIMALNA SREDSTVA

bili su glavna tema, a neki od ministara su se glasno i jasno zapitali: Zbog čega je Srbija, odnosno Ministarst­vo kulture preko Filmskog centra Srbije finansiral­o film koji optužuje Srbe za zločine nad Albancima?

Kako “Blic” saznaje, novac iz budžeta, čak četiri miliona dinara, filmu “Teret” dat je na osnovu odluke komisije

Filmskog centra Srbije na čijem čelu je Boban Jevtić.

- Direktor Filmskog centra Srbije je postavljao komisije koje su donele odluku da se “Teret” finansira - kaže izvor “Blica” upućen sa dešavanjim­a u Filmskom centru Srbije.

Ovaj film odneo je nagradu na nedavno završenom Filmskom festivalu u Sarajevu za najbolju mušku ulogu, a kako “Blic” saznaje, Jevtić je s ovim festivalom potpisao ugovor gde Srbija plaća nagradu u iznosu od 11.000 evra.

Posebno je intrigantn­o to što, prema informacij­ama do kojih smo došli, film “Teret” nije jedini koji govori o zategnutim odnosima na Balkanu, jasno optužujući Srbe za zločine. Naime, komisije koje je Jevtić birao prošle godine su dale novac iz budžeta i

za film u kojem je falsifikov­ana istorija.

- U tom filmu Srbi se optužuju da su vadili organe! kaže naš sagovornik. Novinari “Blica” pokušali su juče da stupe u kontakt sa Bobanom Jevtićem, direktorom Filmskog centra, zbog komentara i objašnjenj­a na koji način i zbog čega su donete odluke da se srpski novac dodeli filmovima koji govore o hladnjačam­a i zločinima

Srba, međutim on nije bio dostupan na nama poznati telefon.

Po svemu sudeći, Jevtić je o filmu “Teret” i njegovoj priči znao još od početka, a učestvovao je i u njegovoj medijskoj promociji. Naime, pre premijere filma u Kanu, on je medijima davao izjave o filmu, gde je, između ostalog, kazao da je film o hladnjači u kojoj su leševi Albanaca - jedan umetnički film.

- Nije politički niti propagandn­i, to je jedno duboko

intimno doživljava­nje tog perioda kada je reditelj imao oko 16 godina. Film je dobio minimalna sredstva - četiri miliona dinara (obično se dodeljuje oko 30 miliona), razumljivo je, ali je izvučeno iz konteksta, jer zapravo reč je o filmu koji tretira generacijs­ki problem očeva i sinova, o vremenu u kome je rastao reditelj Ognjen Glavonić. I koliko pominje te stvari, toliko pominje i ožiljke koje je ova generacija imala zbog NATO bombardova­nja - kazao je jednom prilikom.

 ??  ?? boban jevtiĆ, direktor filmskog centra, i te kako je bio upoznat s tematikom kada su dodeljena sredstva
boban jevtiĆ, direktor filmskog centra, i te kako je bio upoznat s tematikom kada su dodeljena sredstva
 ??  ?? kadar iz filma koji prikazuje priČu o vozaČu hladnjaČe tokom bombardova­nja #$$$. koji prevozi tela albanaca sa kosova
kadar iz filma koji prikazuje priČu o vozaČu hladnjaČe tokom bombardova­nja #$$$. koji prevozi tela albanaca sa kosova

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia