Blic

KAKO RADI VEŠ-MAŠINA?

-

Kuće od prirodnih materijala kao što su zemlja, slama ili valjci drže relativnu vlažnost u prostoru između 55 i 58 relativne vlažnosti, a za imuni sistem čoveka najbolja je vlažnost od 55 do 60.

- Postavljaj­u se redovne instalacij­e za struju i vodu, ali mnogo lakše. U principu je kuća moderna, ne treba zamišljati štalu, nikako, već je sve savremeno i ima čak i veš-mašinu, ali ona ne greje vodu već dobija vodu zagrejanu od sunca ili peći. Imamo i štednjak na špiritus i domaćica ne mora svaki dan da loži - kaže Lehel Horvat.

nam Horvat.

Za grejanje se koristi sunčeva energija i u dvorištu su sunčani kolektori.

- Zid od slame i blata

treba tako zamisliti da zamenjuje 26 cm stiropora i 25 cm zida sa malterom. Imati kuću od dobro izolovanog materijala znači da možete uštedeti letovanje za celu porodicu - tvrdi Horvat.

Cena eko-kuće zavisi od hrabrosti domaćina, a hrabrost se odnosi na to koliko je vlasnik spreman da ga posluša, jer on radi temelje od bagremog drveta, ali mnogi žele da temelj ipak bude od betona zbog čega će kuća biti skuplja ili ne žele stari crep i grede što povećava troškove za kupovinu novih.

- Ako me neko sluša, nauči sve i spreman je da radi, cena njegove kuće biće 40 odsto od cene bilo koje druge kuće od modernih materijala. Po kvadratu izađe 50 do 80 odsto cene kvadrata moderne kuće. Sve zavisi koliko ste hrabri. Ovakve kuće imaju beskonačni rok trajanja - priča Horvat.

Jednu od poslednjih radionica održao je na salašu na Paliću gde je zajedno sa učesnicima letnjeg eko-kampa rekonstrui­sao staru drvenu kućicu u klub sa zidovima izolovanim slamom i trskom. Prvo su postavljen­i temelji od bagrema, a na slamu je prskan malter koji su deca napravila gazeći zemlju i vodu, blato.

 ??  ?? samo prirodni materijali i dobra volja i kuĆa je gotova
samo prirodni materijali i dobra volja i kuĆa je gotova
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia