Blic

Tači priznao: Bez Srbije nema rešenja za Kosovo

- danijela LUKOVIĆ

Kosovski predsednik Hašim Tači je izjavom da “Zapad ne može da ubedi Srbiju da prizna Kosovo i da ne mogu da garantuju da će to moći da urade ni u bliskoj budućnosti“priznao da se ključ rešenja kosovskog problema nalazi u rukama Srbije.

Nedelju dana posle neuspele runde dijaloga u Briselu, kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije želeo da o Kosovu razgovara u sedištu Evropske unije, Tači je rekao da ne može da garantuje da će neko moći da ubedi Srbiju da prizna Kosovo ni u bliskoj budućnosti.

- Zapadni saveznici Kosova nisu mogli do danas da ubede Srbiju da prizna nezavisnos­t Kosova i ne mogu da garantuju da će to moći da urade ni u bliskoj budućnosti. Priznanje Kosova od strane Srbije postalo je glavna prepreka na evroatlant­skom putu Kosova kazao je Tači.

Upozorio je i da sve mora da se reši u najskorije­m roku.

- Neko može reći da Srbija treba da prizna Kosovo bez uslova i unutar ovih granica. I ja želim isto. Ali, da li mislite da ćemo mi ubediti Srbiju da uradi tako nešto ubrzo? Nažalost, ne. A EU i naši jaki saveznici: SAD, Nemačka, Engleska, Francuska, Italija i mnoge druge zemlje, da li mislite da će one ubediti Srbiju da prizna Kosovo? Ponovo je odgovor ne - naveo je Tači.

Opcija “korekcija granica” za Tačija je i dalje aktuelna, ali je opet provocirao sa pripajanje­m Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu.

- Argumentov­ao sam da eventualni sporazum o mirnoj korekciji granice sa Srbijom, Kosovu obezbeđuje priznanje od strane Srbije i pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe našoj zemlji. Očekivao sam racionalne protivargu­mente, ali do danas sam samo čuo puno buke i u najgorem slučaju čak i mržnju. Kosovo je veoma mala zemlja da bi proizvodil­a ovoliko puno mržnje, koja deli naše društvo - rekao je Tači.

Prema njegovom mišljenju, vreme ratova i konflikata između Kosova i Srbije je prošlo:

- Ali, završetak ove epohe se može konstatova­ti samo kada postignemo konačni mirovni sporazum između Kosova i Srbije.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za „Blic“da je Tači konačno i javno priznao da Albanci sami ne mogu da reše pitanje Kosova i da zavise od Srbije.

- Tači je u problemu, ne zna kako da se u praksi izbori sa gubitkom podrške Zapada. Od 2008. godine oni tvrde da je Kosovo nezavisno, uz nedvosmisl­enu podršku svih velikih sila, ali su sada, suočeni sa realnošću, shvatili da se

situacija preokrenul­a i to ne u njihovu korist. Jasno mu je da bez dogovora sa Srbijom nema izlaska iz ove situacije i zato na sve načine pokušava svoju javnost da pripremi na rešenje koje im neće biti sto posto po volji - kaže Anđelković.

Doktorand na Fakultetu političkih nauka Boban Stojanović kaže da je Kosovu, pre svega, cilj ulazak u međunarodn­e organizaci­je.

- Jedno je formalno pravno priznanje, a drugo omogućavan­je ulaska u međunarodn­e institucij­e. Njima je bitan taj ulazak u institucij­e jer on u praktičnom smisli znači nezavisnos­t. Srbija bi mogla, u slučaju da uđe u EU, da blokira Kosovo i njegov ulazak - kaže Stojanović.

 ??  ?? zapad ne može da ubedi srbiju da prizna kosovo, rekao je taČi
zapad ne može da ubedi srbiju da prizna kosovo, rekao je taČi
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia