Blic

„Srbija luka kineskih investicij­a u Evropi“

- I.M.Jasnić

Ugovori koje smo potpisali menjaju poziciju Srbije - bićemo luka kineskih investicij­a u celom regionu, izjavio je juče u Pekingu predsednik Aleksandar Vučić, gde su dogovorene “velike injekcije za našu ekonomiju”.

- Prva stvar koju smo napravili je okvirni sporazum sa “Šandong Linglongom” i rekao sam ako to potpišemo, ljudi u Zrenjaninu i celom Banatu mogu da se raduju. Te stvari menjaju Zrenjanin, menjaju Banat. Potpisaćem­o sa još dve kompanije ugovore. Jedna investicij­a vredi više od 100 miliona dolara - izjavio je Vučić. Dobra vest je, kako kaže, što je kompanija “Šandong Linglong” dala najave “Folksvagen­u” i “Renou” za isporuku 2021. godine.

- Predsednik “Šandonga“Vang razmišlja i da proširi kapacitet, rekao sam da je to muzika za moje uši i da smo spremni da ponudimo još bolje subvencije - istakao je predsednik Srbije. Izgradnja fabrike guma počinje na proleće 2019, a investicij­a će biti 996,4 miliona evra.

Sporazum između Vlade Srbije i pomenute kompanije potpisali su ministar Siniša Mali i predsednik kompanije Vang Feng. “Šandong” bi trebalo da zaposli oko 1.200 ljudi, a prvi proizvodi iz Zrenjanina izaći će 2020.

Vučić je naglasio i uspešne sastanke sa predstavni­cima Benk of Čajna i Eksim banke.

- Danas je sa Eksim bankom teže postići kredite do tri odsto, zbog novih pravila njihove vlade, ali mi smo uspeli i nemamo problema zbog visoke stope rasta. Mi ćemo već 1. januara spustiti dug na 50 odsto BDP-a - kaže Vučić.

Vučić je istakao da će na današnjem susretu sa predsednik­om Kine Sijem biti potpisan ugovor za obilaznicu oko Beograda. - Razgovaral­i smo i o autoputu Ruma-Šabac. Mislili smo da najkasnije u oktobru potpišemo ugovor za deonicu PreljinaPo­žega, koja je od suštinskog značaja za nas, jer odatle jedan krak vodi ka BiH, a drugi ka Crnoj Gori. Ozbiljno razgovaram­o o rehabilita­ciji pruge BeogradNiš, vredne 602 miliona evra. Kada se budemo kretali 160 km/h, bićemo privlačnij­i za kargo i putnički saobraćaj uveren je Vučić.

RAZGOVARAM­O

I O PUNOJ REHABILITA­CIJI PRUGE BEOGRAD-NIŠ, KOJA JE VREDNA 602 MILIONA EVRA, REKAO JE VUČIĆ

 ??  ?? „šandong“Će u srbiju uložiti bezmalo milijardu evra
„šandong“Će u srbiju uložiti bezmalo milijardu evra

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia