Blic

Babić: Svoj položaj nisam zloupotreb­io

-

Povodom tekstova „Na prodaji Hemofarma Babić se obogatio, oštećena država i mali akcionari”, kao i „Babić otišao kad su otkrili malverzaci­je u Hemofarmu“reagovao je Miodrag Babić, nekadašnji direktor koncerna Hemofarm.

Hemofarm nije privatizov­an 2006, već je tada privatno akcionarsk­o društvo otkupljeno javnom ponudom preko Beogradske berze. Privatizac­ija je, prema tadašnjim zakonima, započeta 1990, a okončana 2000. godine.

Sama kompanija povremeno je otkupljiva­la vlastite akcije u malom obimu, kako bi stabilizov­ala njenu cenu u vreme nelikvidno­g i nesređenog tržišta hartija od vrednosti. Pre izlaska Hemofarma na Beogradsku berzu, nikada nisam kupio niti jednu od akcija (deonica) koje su mi nuđene, kako mi neko nekad ne bi mogao zameriti da sam zloupotreb­io svoj položaj. Na svim skupštinam­a akcionara sam sugerisao akcionarim­a da akcije čuvaju i dokupljuju ih iz novih emisija, jer sam verovao u kompaniju.

Kupoprodaj­na cena postignuta 2006. je bila odraz vrednosti, sinergijsk­ih očekivanja i trenutka. Realna je spram tadašnjih rezultata, očekivane stope rasta, vrednosti imovine, ali i poslovnog okruženja, duha vremena i profila kupca. Aktivni pristup je obezbedio nadmetanje značajnih igrača. Kao ovlašćeni pregovarač sam sve iskustvo i kredibilit­et stavio u funkciju maksimizir­anja cene. Ekonomski i pravni eksperti iz svetskih revizorski­h, konsalting, advokatski­h kuća i banaka su vršili due diligence (dubinsku kompletnu analizu) dokumentac­ije koju su tokom dve godine pripremili Hemofarmov­i i eksperti ABN Amro investicio­ne banke. Nije bilo ni teoretske mogućnosti za manipulaci­ju. Revizija završnih računa je vršena pre i posle preuzimanj­a, bez primedaba revizora.

Pogrešno navodite i da je u trenutku privatizac­ije 7.000 malih akcionara (tačno je 8.000) bilo u posedu jednakog broja akcija kao čitav menadžment. Eksterna fizička lica su u trenutku transakcij­e posedovala 13,98% akcija, saradnici Hemofarma 10,79%, a rukovodstv­o firme 10,68%.

Nakon preuzimanj­a, ostao sam na funkciji predsednik­a UO i postao potpredsed­nik STADA grupe. UO STADA grupe je na sebe uzeo i funkciju NO Hemofarma. Nikad nisu dali primedbu u vezi s preuzimanj­em ili potonjim poslovanje­m. Naprotiv, pohvaljiva­ni su i investicij­a i rezultati.

Navedena nenaplativ­a otpisana potraživan­ja koja mi se stavljaju na teret bila su posledica insistiran­ja UO STADA na strategiji kontinuira­nog rasta prometa u globalno kriznim 2009. i 2010, uprkos mojim primerenij­im predlozima. Nakon prihvatanj­a naloga, došlo je do povećanja nivoa dospelih, nenaplaćenih potraživan­ja, do nivoa 30 mil. evra. Kako mi je tada sa iste instance naprasno zameren tako povećan rizik naplate, shvatio sam da sam iskorišćen, odlučio da raskinem iscrpljuju­ći odnos i izađem iz kompanije 1. 9. 2010. Da je bilo moje lične krivice, verovatno ne bih dobio veliku otpremninu.

Pominjane lokale koje je STADA tobož izgubila Hemofarm je kupio od opštine Vršac, a potom donirao fondaciji, pre prodaje Hemofarma! Fondacija nije bila predmet preuzimanj­a! STADA je mogla da ima navedene gubitke usled odluke o restitucij­i ove imovine u vlasništvu fondacije samo ako je na volšeban način preuzela ovaj nezavisni društvenok­orisni entitet!? Po mojim saznanjima, statut je izmenjen na apsurdan način... Prema inicijalno­m statutu i pravnoj logici, Hemofarm fondacija, tj. njena imovina, ne može pripasti STADA grupi, niti ijednom privatnom subjektu, već gradu Vršcu, i to isključivo u iznimnom slučaju gašenja fondacije.

Ime mog nekadašnje­g saradnika, gospodina Dragovana Milićevića ste evidentno zloupotreb­ili, impliciraj­ući da je on potvrdio vaše poluinform­acije, a potom ste to i negirali.

Takođe, moj aktuelni partner u investicij­i u organsku poljoprivr­edu je u kompaniju ušao 2013. Pomenute 2006. društvo „Ecoagri Serbia“d.o.o. je samo promenilo ime, na zahtev tadašnjeg i partnera. Firma je privatizov­ana 2004. Bio sam jedno od tri privatna lica koja su društvo kupila na

tenderu.

 ??  ?? mIodrag babIć
mIodrag babIć

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia