Blic

Đaka optužuju i ne daju deci u

Od 960 učenika OŠ “Svetozar Marković” iz Kraljeva, na nastavu ne dolazi njih više od 800 iz protesta.

- Nenad božoviĆ

Roditeljim­a učenika sedmog razreda OŠ „Svetozar Marković“iz Kraljeva, čija deca ne idu na nastavu već nedelju dana, u znak solidarnos­ti pridružili su se i roditelji đaka svih ostalih razreda. Razlog je to što je u jedno od odeljenja sedmog razreda ponovo vraćen učenik poznat po vršnjačkom nasilju, koji je bio premešten u drugu školu.

Roditelji su na skupu u dvorištu škole poslali poruku da svoju decu neće slati u školu dok im neko ne garantuje bezbednost za decu u školi. Na taj način su se pridružili roditeljim­a sedmog razreda, čija su deca pre četiri godine doživela nasilje od učenika koji je sada ponovo upisan u ovu školu.

- Moj sin je bio žrtva ovog nasilnika, a sa terorom ovog dečaka su upoznate sve institucij­e u Kraljevu. Republička prosvetna inspekcija ga je vratila u školu „Svetozar Marković“iz škole „IV kraljevačk­i bataljon“gde je takođe maltretira­o ostalu decu. Imali smo u petak sastanak sa inspektork­om koja je donela takvo rešenje, i na naše pitanje da li je razmišljal­a da takvog učenika vraća među njegove žrtve, rekla je da je nije razmišljal­a o tome, već samo kako da njega ponovo upiše u školu – kaže ogorčena majka Ivona Živković.

Krajnje neprijatan razgovor koji su u prosvetnoj inspekciji doživeli roditelji učenika sedmog razreda bila je kap koja je prelila čašu, pa su i roditelji ostalih razreda, u znak solidarnos­ti odlučili da svoju decu ne šalju u školu. - Ako škola kaže da ne može da garantuje bezbednost za moje dete, ja ću ga ispisati. Idem u drugu, treću, petu školu. U onu u koju ću dobiti takav odgovor.

DEČAK JE PONOVO VRAĆEN U ŠKOLU U KOJOJ JE ZLOSTAVLJA­O NJIHOVU DECU, TVRDE RODITELJI

Da li ja treba da strahujem da li će za vreme odmora taj učenik da udari moje dete? A svakog dana je maltretira­o po neko dete. To je previše ozbiljno – kaže za „Blic“jedna od majki koju smo zatekli u dvorištu škole na skupu roditelja.

Slavica Pavlović, direktorka škole, rekla nam je da je u ponedeljak svega stotinak dece došlo u školu iako ovu

 ??  ?? bojkot dok nam neko ne garantuje bezbednost dece: protest roditelja
bojkot dok nam neko ne garantuje bezbednost dece: protest roditelja
 ??  ?? sa roditeljim­a sedmaka solidarisa­li se i roditelji drugih uČenika
sa roditeljim­a sedmaka solidarisa­li se i roditelji drugih uČenika

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia