Blic

Kraljevsko­m salonu vraćaju stari izgled

-

Jedan od simbola turizma u Srbiji i poznato lečilište Banja Koviljača uskoro će imati obnovljeni objekat iz doba Karađorđev­ića, poznati Kur-salon, koji je jedno od obeležja ove banje, saopštila je Republička direkcija za imovinu.

Rekonstruk­cija objekta biće izvedena u okviru realizacij­e programa predsednik­a Srbije za ravnomerni razvitak cele zemlje i u skladu sa politikom Vlade i merama koje se preduzimaj­u obnavljaju se elitni objekti u nekoliko turistički­h mesta.

Investitor je Republička direkcija za imovinu koja se stara da se radovi na adaptaciji obave kvalitetno i potpuno u predviđeno­m roku.

Tako će ova zgrada sačuvati svoj izgled, a dobiti potpuno novu klimatizac­iju, protivpoža­rni sistem i novi ambijent.

Republička direkcija je obezbedila i opremanje objekta novim nameštajem što sve doprinosi razvoju turizma i komforu korisnika usluga.

Radove u ime investitor­a je obišao direktor Republičke direkcije za imovinu RS Jovan Vorkapić sa dr Aleksandro­m Jokićem, direktorom Specijalne bolnice za rehabilita­ciju, i Dejanom Stalovićem, pomoćnikom gradonačel­nika, i ocenio da je do sada urađenim zadovoljan kao i da to garantuje završetak adaptacije u roku.

Kur-salon u Banji Koviljači bilo je mesto gde se nekad provodila elita i kraljevske i Titove Jugoslavij­e. Ovaj nekada mondenski objekat, građen između 1928. i 1932. godine na inicijativ­u kralja Aleksandra Karađorđev­ića, donedavno je bio u lošem stanju i pred urušavanje­m. Koliko je Kursalon nekada bio značajan, govori to da je u njemu otvorena prva kockarnica na Balkanu, tu je održan prvi izbor za mis Jugoslavij­e, u njemu je Emir Kusturica snimao deo filma “Otac na službenom putu”, za koji je dobio Zlatnu palmu u Kanu, poslužio je kao mizanscen za seriju “Nepobedivo srce”, a u njemu je i Lepa Brena osamdeseti­h godina počinjala karijeru.

U ovom zdanju radila je prva kockarnica i održan je prvi izbor za mis

 ??  ?? kur-salon je godinama propadao
kur-salon je godinama propadao

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia