Blic

Uštedeo 600.000 u metalu, sad ne može da ih zameni

- Biljana vuČkoviĆ

R. V. iz Subotice (ime i prezime poznato redakciji), sakupljao je više od sedam godina kovanice od 20 dinara i uštedeo čak 600.000 dinara, ali sada kada mu je novac potreban za gradnju kuće, nailazi na odbijanje „jer bankari i prodavci ne znaju šta da rade sa toliko dvadesetic­a“.

Subotičani­n ne želi da otkriva identitet zbog bezbednost­i jer kovanice čuva u kući u kojoj živi sa suprugom i osmomesečn­om bebom.

- Prvo sam sakupljao sav sitan novac, od jednog, dva, pet, 10 i 20 dinara. Kada bih sakupio oko 5.000 dinara, odneo bih i zamenio u papirne novčanice i nisam imao problema ranije. Pošto najveću nominalnu vrednost imaju kovanice od 20 dinara, ostali sitan novac sam zamenio u dvadesetic­e i započeo sakupljanj­e samo njih. Nisam odredio sumu, mada mi je prva želja bila da skupim 100.000 dinara. Uspeo sam i krenuo dalje do 200.000, pa do 300.000 i tako do 600.000 - kaže R. V. Pošto se u međuvremen­u oženio i započeo gradnju kuće, shvatio je da novi krov nad glavom može uspešno da završi uz pomoć kovane ušteđevine.

- Pošto niko neće kovanice, kasnimo dva meseca sa gradnjom. Otišao sam prvo u banku u kojoj imam račun i pitao da li bi mi zamenili svih 600.000 dinara.

Kada su čuli o kojoj svoti je reč, odbili su. Kontaktira­o sam druge banke i rekli su da mogu da im donesem 10.000 ili 15.000 dinara, ali samo jednom. To je jako mali deo i sa tim novcem ne mogu skoro ništa da uradim na kući. Zato sam kontaktira­o

Narodnu banku Srbije odakle mi je poručeno ne postoji nijedna zakonska regulativa po kojoj bi neko bio dužan da

mi zameni kovanice. Njihov savet je da trošim dvadesetic­e i ja sam ih poslušao - kaže R. V.

Sa potrošnjom R. V. počinje da nailazi na nove probleme. Kada je naručio trpezarijs­ki sto u prodavnici nameštaja po ceni od 25.000 dinara, prvo je odneo depozit od 5.000 dinara u papirnim novčanicam­a, a kada je otišao po sto, poveo je kolegu da bi imao svedoka pošto je ostatak novca, dvadesetic­e zamotane u papir po 1.000 dinara, poneo u kutiji za cipele.

- Nisu hteli da prime kovanice jer im navodno banka neće uvažiti pazar. Radnica je ipak pozvala banku i tvrdila je da joj je rečeno da će im na 20.000 dinara uzeti 1.000 dinara provizije. U prodavnici sam najavio da će banka imati problema jer mi je bespravno uzela proviziju i onda su mi vratili 1.000 dinara uz priznanje

da ih banka nije ni tražila - priča R. V.

Kada je njegova žena otišla u menjačnicu sa kovanicama u vrednosti od 6.000 dinara da kupi 50 evra, radnica je odbila da joj proda evre.

- Prijaviću taj slučaj zaštitnici­ma potrošača jer nije bila u pitanju zamena već kupovina. U drugoj menjačnici nisam imao problema, a ima i jedna pekara koja mi rado menja kovanice u papirni novac i polako uspevam da ih zamenim tako da mi je preostalo još oko 370.000 dinara u kovanicama - kaže R. V. Obraćao se i tržišnoj inspekciji u kojoj tvrde da njegov slučaj nije u njihovoj nadležnost­i i uputili su ga na terensku kontrolu koja kontroliše fiskalne kase i dnevni pazar, ali i tamo kažu da ne rade na takvim slučajevim­a.

- Ne znam ko se uopšte bavi situacijam­a u kojoj vam odbijaju validni novac. Nije moguće da se niko u Srbiji ne bavi tim problemom - kaže R. V.

 ??  ?? u nbs su mu preporuČil­i da kovanice polako troši, ali i tu ima poteškoĆa jer ih uglavnom retko ko prima kada su u pitanju veĆe sume
u nbs su mu preporuČil­i da kovanice polako troši, ali i tu ima poteškoĆa jer ih uglavnom retko ko prima kada su u pitanju veĆe sume
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia