Blic

Niži roming za četiri godine

-

Evropska komesarka za digitaliza­ciju Marija Gabrijel posetila je Kancelarij­u za IT i e-Upravu i tom prilikom izjavila da se očekuje da će cene rominga za zemlje Zapadnog Balkana biti snižene za tri do četiri godine.

- Želeli bismo da dostignemo konkretne rezultate za tri, četiri godine. Evropskoj uniji je trebalo 10 godina razgovora i dogovora o tome. To bi trebalo da ohrabri ceo region, da koriste šanse digitaliza­cije za ubrzan ekonomski razvoj - rekla je Gabrijel odgovaraju­ći na pitanje kada bi se moglo očekivati sniženje cene rominga.

Kako je istakla, Srbija, kao i ostale zemlje regiona, treba da postanu članice EU i tada neće biti posebnih cena za roming, a sada je reč o sniženju cena rominga.

- U Sofiji smo predstavil­i plan koji je vrlo jasan - počećemo sa sniženjem cena za mobilni internet. Želeli bismo da u julu 2019. godine cena bude 70 centi po megabajtu - rekla je Gabrijel.

Želja je, kaže, da 2020. godine cena bude 45 centi, a 2021. godine 20 centi po megabajtu.

Podsetila je i da postoji regionalni sporazum o romingu četiri partnera u regionu, a da će se nastaviti sa radom, sa regulatori­ma na tehničkim aspektima tog procesa.

Komesarka je obišla i Državni data centar. Premijerka Srbije Ana Brnabić ju je ugostila u Naučno-tehnološko­m parku Beograd i kazala da je dalji plan decentrali­zacija sličnih projekata.

- Ne trebaju, naravno, celoj Srbiji naučno-tehnološki parkovi ovakvih kapaciteta, ali ćemo se truditi da izgradimo startap centre. Prošle nedelje smo imali potpisivan­je ugovora za centre u Subotici, Pirotu, Kruševcu, a nadam se da ćemo takve izgraditi i u Čačku i Vršcu - rekla je Brnabićeva dodajući da se nada da će od sledeće godine biti formiran poseban fond za nauku i da je zakon kojim se on formira trenutno u skupštinsk­oj proceduri.

 ??  ?? evropska komesarka marija gabrijel sa premijerko­m anom brnabiĆ
evropska komesarka marija gabrijel sa premijerko­m anom brnabiĆ
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia