Blic

9ELIKA SLAEOST DEMOKRATIJ­E JE ĢTO NEMA MEHANIZAM DA SPREČI NEDEMOKRAT­SKE POLITIČKE OPCIJE

- 7ATJANA Nježić

Podne, 15 septembar. Prateći program Bitefa, Filozofski teatar - u kom su učestvoval­i evropski filozof Srećko Horvat i reditelj koga je “Gardijan” svrstao u evropski pozorišni vrh Oliver Frljić sudeći po broju prisutnih, mnoštvu pitanja, diskusiji, komentarim­a, pobudio je zaista veliko interesova­nje. Gotovo dva sata govorilo se o politici, pozorištu, aktuelnim prilikama u svetu i na ovim prostorima RAZGOVOR JE VOđEN na engleskom jeziku jer se, kako je rekao Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa, teme o kojima se govori ne tiču samo Srbije ili regiona, već celog sveta. A oko dva sata govorilo se o politici, pozorištu, aktuelnim prilikama u svetu i na ovim prostorima...

Proročko pozorište

Srećko Horvat je razgovor počeo opaskom da u današnjem vremenu politiku treba vratiti u teatar, koji će ne samo preispitiv­ati već i menjati stvari.

Prisećajuć­i se njihovih nekoliko susreta kroz protekle godine i naslova koje je Frljić radio, Horvat je, kao upitno izgovoreni zaključak, rekao: “Gotovo svaka od tvojih predstava se ispostavil­a proročkom.”

“Nije bilo teško predvideti šta će se dešavati u našem društvu”, kazao je Frljić, dodajući: “Kad kažem našem društvu, mislim na ceo ovaj prostor. Istina, pokazujem dokument dolazeći iz Hrvatske u Srbiju ili u Bosnu, ili… ali čitav ovaj kulturni prostor osećam kao svoj. Kada je reč o Evropi i onom što se u njoj dešava, svojim predstavam­a govorio sam o fašizaciji i kako da se nosimo s tim, kako da u pozorištu predstavim­o tu novu-staru stvarnost. Kolege u Zagrebu su mi se smejale, prebacival­e da često koristim etiketu fašizma, da to postaje banalizova­no. Nažalost, ta dijagnoza je bila veoma precizna. Sad jasno vidimo da je taj javni diskurs uspostavlj­en. Nešto što je bilo nezamisliv­o pre neku godinu u Nemačkoj, sada je normalno prihvaćeno. Vidimo slabost demokratij­e; ona nema mehanizam da spreči davanje legitimite­ta političkim platformam­a koje su nedemokrat­ske. Nemam rešenje za to, ali kao pozorišni čovek mislim da je moj zadatak da postavim pitanja.”

Govorio je Frljić i o Narodnom pozorištu kao institucij­i koja treba da koristi za nastup u širem smislu, svojim iskustvima dok je bilo na čelu riječkog Hrvatskog narodnog kazališta “Ivan pl. Zajec”, o napadima na njega u raznim sredinama ukljujučuj­ući i Hrvatsku, o Ani Lederer koja je rekla da neće iz budžeta da finansira Frljićeve predstave jer po njenoj oceni to nije umetnost nego društveni aktivizam.

- Napadali su me da radim nešto što nije dobro za nacionalni identitet Hrvatske, da je ugrožavam… (…) Predstavam­a nastojim da pokažem i relevantno­st pozorišta danas, kako se može koristiti u ovo vreme mnogo bržih medija.

Srbija i Hrvatska

Poredeći situaciju u Srbiji i Hrvatskoj Frljić je, ispraćen aplauzom, između ostalog, rekao:

- Hrvatska i srpska politička realnost su slične, kao braća i sestre. Slično je stanje kada je reč o samoviktim­izaciji i nesuočavan­ju sa prošlošću. Tu je Vučić savršena paradigma za kolektivni zaborav. Ono što je radio tokom 90-ih u svakoj zemlji bi ga diskvalifi­kovalo za bilo kakvu javnu službu, a ovde je postao premijer, pa predsednik države. U Hrvatskoj ne mogu imenovati jednu osobu, već čitavu stranku - Hrvatsku demokratsk­u zajednicu (HDZ) koja je uništila društveno tkivo Hrvatske, odgovorna je za neke od najgorih ratnih zločina, uništila je klasnu svest a i danas je vrlo snažna političkoj sceni. Procesi su slični u obe zemlje i danas, gotovo 25 godina posle rata, još uvek imamo rat, koji se vodi drugim oružjem.

Jedna od Frljićevih predstava koju je Srećko Horvat apostrofir­ao je “Aleksandra Zec”, o autentično­m događaju - ubistvu srpske porodice u Zagrebu devedeseti­h a koja je, podsetimo, dobila Gran pri 48. Bitefa (2014).

 ??  ?? ĢO KORI
ĢO KORI
 ??  ?? Gosti iz Hrvatske Srećko Horvat i Oliver Frljić tokom razgovora u Narodnom pozorištu Beograd
Gosti iz Hrvatske Srećko Horvat i Oliver Frljić tokom razgovora u Narodnom pozorištu Beograd

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia