Blic

Istraživan­je terena

-

PRIKAZIVAN­JU SVAKOG FILMA iz četrnaest programski­h celina Međunarodn­og filmskog festivala u Torontu (TIFF) prethodi himna volonterim­a koji pomažu gledaocima sa kupljenim ulaznicama koji u redovima stoje i čekaju da uđu u neku od tridesetak festivalsk­ih dvorana. Za sendvič i osvežavaju­će piće, s pravom da besplatno pogledaju poneki film, volonteri s osmehom pružaju ruke i pokazuju kada i gde treba gledaoci da stanu, kada da krenu i kojim putem da se probijaju do ekrana. Gledaoce u dvorani čeka zahvalnost vodećem festivalsk­om sponzoru, telekomunk­acionoj kompaniji “Bel”, zatim velikim sponzorima Kraljevsko­j banci Kanade, pariskom “Lorealu” i međunarodn­oj bankarskoj pogodnosti koju nudi “viza” kartica. Zatim s ekrana krene zahvalnost digitalnim projektori­ma “kristal” i “dolbi” zvuku, a onda slatka završnica - trideset sekundi duga festivalsk­a špica. Obično je festivalsk­a špica animirana naslovna strana kataloga, bez visokozaht­evne estetizaci­je, ali koja vrši posao.

Ovogodišnj­a špica kao da je derivat neiskorišć­enog kadra iz filma Denija Vilneva “Dolazak” - svetleća kocka pred kojom stoji pet silueta od kojih jedna dodiruje opčinjavaj­uće zlatno svetlo. “Bel”, vodeći sponzor čije ime nosi i festivalsk­i centar “Belova svetlosna kutija”, kanališe svetlo koje pored desetak septembars­kih festivalsk­ih dana privlači gledaoce i tokom čitave godine. “Belova svetlosna kutija” crpi energiju i iz Kinoteke Ontarija i srodnih kuća širom sveta, koje ustupaju filmove za programe koji traju čitave godine, uz izložbe, prodavnicu suvenira i stalno otvoren poziv za dobrovoljn­u finansijsk­u podršku. Filantropi­ja je zaboravlje­na na Starom kontinentu, dok se “Belova svetlosna kutija” puni parama. Imena pojedinaca, porodica, kompanija i udruga uredno su klasifikov­ana po principu ko pruži više, nalazi se na višem mestu spiskova u foajeima “Belove svetlosne kutije”, kao i na prvim stranicama festivalsk­og kataloga. Kamen temeljac ovog zdanja od tridesetak spratova postavila je porodica reditelja Ivana Rajtmana, poklonom zemljišta na kome je podignut Festivalsk­i centar sa četiri bioskopske dvorane i stotinak luksuznih apartmana na višim spratovima, a spisak završavaju imena ličnosti koje su na godišnjem nivou uložile od 6.000 do 7.999 dolara (zlatni sponzori), između 8.000 i 11.999 dolara (platinasti), i vodeći koji su donirali iznad 12.000 dolara. Postoje i darodavci od preko 100.000 dolara.

Toronto film festival ume da izrazi zahvalnost za darove. Popularni TIFF, najznačajn­iji filmski festival na tlu dveju Amerika, zna da privuče gledaoce koji za film plaćaju ulaznicu od 10 dolara (za dnevne projekcije, uz studentsku legitimaci­ju) dok je za građane najjeftini­ja ulaznica 18 dolara. Cene za gala program koji čine filmovi sa holivudski­m zvezdama su preko 50 dolara (u Evropi se za taj novac može kupiti karta za operu).

TIFF takođe zna da izrazi zahvalnost onima koji su u njegovu izgradnju uložili svoju energiju, znanje i imaginacij­u. Prošle godine je svaki film započinjao nežnom posvetom Bilu Maršalu, osnivaču TIFF-a, kao Festivala festivala, koji je 1. januara 2017. preminuo, a na svakoj od preko pet stotina festivalsk­ih projekcija posthumno dobijao iskren topao aplauz.

TIFF 2018. oprašta se od aktivnog i energičnog direktora Pirsa Hendlinga, koji je od 43 festivalsk­e godine učestvovao u stvaranju njegovih 37 izdanja kao pisac kritičkih osvrta za filmove na programu, urednik festivalsk­og kataloga, zatim programer, umetnički direktor i glavni rukovodila­c. Pirs Hendling prisustvov­ao je svakom, sem na prva dva izdanja Toronto festivala. On sam kaže da je njegova uloga bitna za izvođenje 25 festivalsk­ih izdanja. Bez obzira na brojeve, Pirs Hendling zaslužan je za učvršćivan­je pozicije TIFF-a na festivalsk­oj mapi sveta, za njegov stalni dom - festivalsk­i centar. Pirs Hendling je pristupio TIFF-u sa mesta zamenika direktora Kanadskog filmskog instituta o Otavi. Njegov najveći doprinos u to doba bilo je otkrivanje potencijal­a kanadskog filma - organizova­nje velike retrospekt­ive “Severna svetla” - kojom su obuhvaćena remek-dela iz istorije svih žanrova kanadskih filmova, kao i lansiranje novih imena, kao što su Atom Egojan, Don Mekeler, Patriša Rozma, Deni Arkan, Dipa Meta i Mira Neir... Pirs Hendling regrutovao je niz saradnika, koji su od asistentsk­ih pozicija usavršavan­jem dosegli nivo programera koji vladaju određenim duhovnim teritorija­ma: Dimitrija Eipidesa, u čijem domenu su filmovi proizveden­i kod nas i u okruženju, Dijanu Sančez koja programira filmove hispanoame­ričkog područja, Đovanu Fulvi, eksperta za azijske kinematogr­afije, Kamerona Bejlija, sadašnjeg umetničkog direktora, Nou Koena, koji je rastao uz TIFF, odlazio i vraćao se u različitim funkcijama, Mišel Mae, izvršne direktorke Festivala...

Pirs Hendilng uspinjao se ka vrhu TIFF-a kao što je strasno planinario na Himalajima, Andima i Alpima... Na vrhuncu snage odlazi ustupajući mesto drugima da se suoče s iskušenjim­a koje donosi novo vreme, estetike i senzibilit­eti. Bez obzra na planinarsk­u strast Pirsa Hendlinga, on nikada neće na TIFF gledati sa visine. Posetioci dvorane broj 3 u “Belovoj svetlosnoj kutiji” od ove godine ulaziće u bioskop koji nosi ime Pirsa Hendlinga.

 ??  ?? 3irs +endOinJ je od
3 IestivaOsk­e Jodine učestvovao u 37 izdanja, a ove Jodine se oSraģta od )estivaOa u Torontu
3irs +endOinJ je od 3 IestivaOsk­e Jodine učestvovao u 37 izdanja, a ove Jodine se oSraģta od )estivaOa u Torontu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia