Blic

Potrudiću se da uz pomoć KS Srbije dobijem što je više moguće reprezenta­tivaca, bar za jedan od mečeva sa Izraelom ili Grčkom, kaže selektor „orlova“.

- Aleksandar pijevac

Dobar deo sopstvenim snagama, ali i uz pomoć rivala iz grupe, košarkaši Srbije su napravili veliki korak ka plasmanu na SP u Kini 2019. “Orlovi” su u Beogradu lako izašli na kraj sa Estonijom (91:65), ali su izabranici­ma selektora Aleksandra Đorđevića naruku išli i rezultati iz Tbilisija, odnosno Lajpciga. Grčka je pobedila Gruziju sa minimalnih 86:85, dok je Nemačka posle produžetka bila bolja od Izraela sa 112:98. Na papiru, to znači da su Srbiji potrebna još dva trijumfa u naredna četiri meča kako bismo obezbedili vizu za Mundobaske­t.

Prolaz možemo da osiguramo već u narednom terminu, krajem novembra i početkom decembra, kada prvo gostujemo direktnom rivalu Izraelu, a zatim tri dana kasnije dočekujemo Grčku koja je, kao i Nemačka, sa maksimalni­h 8-0 već u Kini.

Selektor Đorđević kaže da je zadovoljan izdanjima protiv Grčke i Estonije, ali da već mora da razmišlja o narednom “prozoru”. Naime, pitanje je na koje igrače će moći da računa za odlučujuće duele. Takođe, selektora brinu i povrede.

- Žao mi je zbog svega što se dogodilo Dejanu Todorović (Bilbao), kao i kapitenu Milanu Mačvanu, sa kojim sam svakodnevn­o u kontaktu. Pratim i kako se oporavlja Stefan Birčević - rekao je Đorđević.

On je zahvalio klubovima koji su izašli u susret našim košarkašim­a, ali je dodao i da neće odustati od najjačeg sastava za mečeve sa Izraelom i Grčkom. Postoje brojne kombinacij­e, a jedna je da Stefan Jović i Vladimir Lučić “orlove” sačekaju u Izraelu. Naime, njihov Bajern se samo dan ranije sastaje sa Makabijem iz Tel Aviva u Evroligi, a oni računaju da će trener Dejan Radonjić imati razumevanj­a i da će obojici dozvoliti da igraju za reprezenta­ciju.

- Potrudiću se zajedno sa Košarkaški­m savezom Srbije da dobijemo što je moguće više igrača bar za jednu od ove dve utakmice. Sigurno je da će prva sa Izraelom u gostima biti veće iskušenje od meča sa Grčkom u Beogradu. Grci su već obezbedili prolaz - dodao je Đorđević.

Od 12 košarkaša koji su igrali protiv Estonije, samo su Simonović, Jelovac, Milosavlje­vić i Raduljica sigurni za novembarsk­i “prozor”. Svi ostali igraju ili u NBA ligi ili u Evroligi.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia