Blic

Veče za pisanje istorije

Posle Spartaksa, Suduve, Trnave i Salcburga, crvenobeli će pokušati na „Marakani“da iznenade Napoli.

- Milan Zarić

Pred večerašnji meč sa Napolijem, najveći za Crvenu zvezdu u 21. veku, trebalo bi da podsetimo da su crveno-beli prvi i jedini klub u istoriji koji je od prvog kola kvalifikac­ija uspeo da se probije do grupne faze Lige šampiona. Beograđani su prošli preko četiri rivala, a zabeležili su po četiri pobede i nerešena rezultata. Istorijski uspeh je obezbeđen bez poraza, pri čemu je odbrana kapitulira­la samo četiri puta.

Redom su padali Spartaks, Suduva, Trnava i Salcburg, a svi veruju da će se dobar niz nastaviti i u mečevima sa evropskim velikanima kao što su Napoli, Pari Sen Žermen i Liverpul. Međutim, trebalo bi i da se zna da su samo Zvezda i Liverpul iz grupe osetili šta znači biti najbolji na kontinentu.

- Sada više nema nazad. Postigli smo nešto o čemu smo samo mogli da sanjamo. Red je da Evropi pokažemo kakav se fudbal igra u Srbiji. O našim rivalima ne bi trebalo da trošimo reči, jer sva tri kluba mogu da osvoje Ligu šampiona. Mi smo rasterećen­i, ali to ne znači da ne možemo da postignemo čudo - rekao je najbolji Zvezdin fudbaler u sezoni El Fardu Ben.

Kada je reč o Napoliju, vicešampio­nu Italije, u klubu sa juga Italije su poznati po vrlo strastveno­m pogledu na fudbal. Trener Karlo Ančeloti opet će na megdan Crvenoj zvezdi, sa kojom se već susretao kao trener Milana 2006. godine, dok je 1988. kao igrač Milana gostovao na „Marakani“u meču po čuvenoj magli.

Ovog leta je preuzeo ekipu podno Vezuva, sa kojom je Zvezda igrala dva puta, oba u Mitropa kupu 1966. U Beogradu je bilo 2:0 za naš tim, u revanšu smo poraženi sa 1:0, ali je Zvezda prošla u drugo kolo ukupnim rezultatom.

Sjajne rezultate na internacio­nalnoj sceni ispratile su odlične igre i u Superligi, pa je šampion Srbije pomerio granice i u domaćem prvenstvu. Naime, Crvena zvezda je pobedom nad Radnikom (6:0) očuvala stopostota­n učinak u domaćem šampionatu i prvi put otkako više nema stare Jugoslavij­e sezonu otvorila sa sedam prvenstven­ih trijumfa.

Zanimljiv podatak svakako je da je četa Vladana Milojevića prethodne godine bila na korak od dostignuća koje je ostvarila u subotu.

Fenomenala­n rezultat dodatno dobija na značaju kad se u obzir uzme da je u poslednjih 26 godina ovo najbolji start bilo kog kluba u domaćem takmičenju. Prethodno je jedino večiti rival imao taj učinak od 21 boda, ali je imao lošiju golrazliku od aktuelne Zvezdine (+19).

Podsetimo, na putu su padali Dinamo (3:0), Radnički (2:0), Voždovac (2:1), Spartak (3:0), Čukarički (2:1), Vojvodina (4:1) i Radnik (6:0).

Najbolji start sezone potvrdio je snagu tima crveno-belih koji ima priliku da ostavi dubok trag u klupskoj istoriji.

0:0 / 2:0 3:0 / 2:0 1:1 / 2:1 0:0 / 2:2

 ??  ?? el fardu ben je beZ preMca bio najbolji fudbaler crvene ZveZde ove seZone u kvalifikac­ijaMa Za ligu šaMpiona
el fardu ben je beZ preMca bio najbolji fudbaler crvene ZveZde ove seZone u kvalifikac­ijaMa Za ligu šaMpiona

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia