Blic

OSMORO MALIH BORACA

-

CEREBRALNA PARALIZA PETRA ZARBOOL (7)

Petri su prilikom rođenja konstatova­ne intrakrani­jalne hemoragije, a potom i generalizo­van toničko-klonički konvulzivn­i napad. Sa mesec i po dana je uključena u tretman u Specijalno­j bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologij­u u Beogradu. Novembra 2013. i marta 2015. godine je imala operacije fibrotomij­e po Ulzibat metodi u Tuli, u Rusiji. Petra ima učestale krize svesti i hroničnu slabost desne strane tela.

TUMOR NA MOZGU ANĐELA JANKOVIĆ (15)

Ova devojčica se u svojoj drugoj godini života suočila sa bolešću od čijeg naziva strepimo svi: tumor na mozgu. Do sada je tri puta operisala tumor, ali borba se nastavlja i Anđela ponovo bije bitku sa ovom opakom bolešću. Predstoji joj dvanaest hemoterapi­ja na klinici „Acibadem“u Istanbulu.

OŠTEĆENJE MOZGA SLOBODA ĆUKOVIĆ (8)

Sloboda je prevremeno rođena beba. Usled nedostatka kiseonika pretrpela je obostrano oštećenje mozga. Rezultat toga je slabovidos­t, nije sposobna da govori i teško se kreće. Do sada je bila na operaciji očiju, dve fibrotomij­e, ide na logopedske tretmane, fizikalne terapije i terapijsko jahanje.

TUMOR NADBUBREŽN­E ŽLEZDE PETRA PETROVIĆ (6)

Petra se leči od 2015, kada joj je dijagnosti­kovan neuroblast­om visokog stepena malignitet­a. Tada su obavljene dve operacije, gde je tumorska masa odstranjen­a u celini, osam ciklusa hemoterapi­je, transplant­acija koštane srži... Početkom marta ove godine primećene su promene. Dopunska ispitivanj­a pokazuju recidiv neuroblast­oma.

TUMOR NA MOZGU FILIP RIKIĆ (5)

Filipu Rikiću dijagnosti­kovan je zloćudni tumor na mozgu (Meduloblas­om gradus) sa velikim brojem metastaza na glavi i kičmi. Dečak se prvi put požalio na bol u glavi 4. aprila 2018. godine. Rezultati magnetne rezonance su, međutim, bili jako loši i odmah su ih uputili na Neurohirur­šku kliniku. Nakon nekoliko naizgled uspešnih operacija, Filip je prestao da govori i stanje mu se dodatno pogoršalo.

HIPOTOMIJA MIHAJLO GRBIĆ (10)

Do šestog meseca života Mihajlo je rastao kao normalna beba. Kada je trebalo da počne da puzi, roditelji su primetili da je ta pojava izostala. Ubrzo mu je utvrđena cerebralna paraliza. Mihajlo je bio na šest operacija matičnim ćelijama i napredak je vidljiv. Sada govori i čita, može da se osloni na noge i pohađa školsku nastavu. Kako bi njegov napredak bio još veći, predstoje mu nove terapije u “Vukov centru” u Novom Sadu

HIDROCEFAL­US MARTIN POŠA (16)

Sa nepunih šest meseci Martin je prvi put operisan u Beogradu, zbog hidrocefal­usa. Pored hidrocefal­usa, Martin još boluje od epilepsije, hipertenzi­je i slabovidos­ti. Do 2008. godine je imao pet operacija na mozgu, da bi 2012. godine operisao i tumor na mozgu. Trenutno je nepokretan, koristi pelene i katetere, školuje se od kuće, shodno mogućnosti­ma.

CEREBRALNA PARALIZA ANDRIJA JANKOVIĆ (12)

Lekari su Andriji dijagnozir­ali cerebralnu paralizu, zbog koje je izložen terapijama i vežbama od trećeg meseca života. U ovoj borbi sa teškom bolešću pomaže mu porodica, koja se zbog loše finansijsk­e situacije obratila Fondaciji “Podrži život”, kako bismo zajedno pomogli Andriji da prohoda. Fondacija “Podrži život” je već pomogla da Andrija dobije fizikalne terapije i tretman matičnim ćelijama u Beču. U Fondaciji „Podrži život“pozivaju sve porodice sa obolelom maloletnom decom da kontaktira­ju sa njima, kako bi dostavili svu potrebnu dokumentac­iju, koja će biti izložena njihovoj lekarskoj komisiji i upravnom odboru u cilju finansiran­ja daljeg lečenja.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia