Blic

Balkanske igre u Makedoniji

Približava se referendum na kojem bi Makedonci trebalo da glasaju za nov naziv njihove države. Značaj ove male države je porastao u poslednje vreme jer se u njoj kose interesi Zapada i Istoka.

- Ivana Kešanski

Kako piše Bruno Makaeš, portugalsk­i političar i naučnik, u članku za “Politiko”, koji je deo serijala tekstova pod nazivom “Ratovi koji dolaze”, Rusija ne želi uspeh referendum­a, ali ona nije jedina.

On se u Skoplju sastao sa Jankom Bačevim, predsednik­om partije Ujedinjena Makedonija, jedine otvoreno proruske partije u zemlji.

- Bačev se bori protiv predložene promene imena za zemlju. Zajedno sa drugim malim strankama, Ujedinjena Makedonija će bojkotovat­i referendum zakazan za 30. septembar, ali je Bačev spreman da uradi mnogo više. On je blizak sa Aleksandro­m Duginom, ruskim filozofom i propagandi­stom, poznatim po svojim vezama sa svakim reakcionar­nim pokretom u Evropi - piše Makaeš.

Promena imena je važna jer otvara put za članstvo Makedonije u NATO i Evropskoj uniji. Nedavni sporazum između dve vlade dovodi nas sve bliže tom ishodu, pod uslovom da glasači na referendum­u pristanu na to da Makedonija postane Severna Makedonija.

- Brisel želi da pretvori Makedoniju u normalnu zemlju. Rusija takođe ima interes u vezi sa ishodom referendum­a. Izgubiti Crnu Goru - može se smatrati nesrećom. Izgubiti i Crnu Goru i Makedoniju izgledalo bi kao nemar - smatra Portugalac.

Da li je ova igra - nova Velika igra između Rusije i Zapada? Ne baš. Za stolom je još jedan igrač, tvrdi Makaeš. On je iz razgovora sa Ljupčom Palevskim, još jednim opozicioni­m političaro­m, čuo kakvu ulogu u svemu tome ima Kina.

- Ljupčo Palevski mi je rekao da je Makedonija bojno polje između dve sile. “Na jednoj strani je Zapad, a na drugoj Kina”. “Kina ili Rusija?”, upitao sam ga. “Rusija su samo mišići. Mozak je Kina i novac je Kina. Kinezi žele da izgrade novi Put svile između Centralne Evrope i njene luke u Grčkoj”, objasnio je Palevski. - Način da se zaustavi gradnja tog puta jeste stvaranje konflikta na Balkanu - rekao je Makaeš.

Palevski tvrdi da Zapad stvara haos u njegovoj zemlji - podstiče strasti promenom imena države - kako bi blokirao ili ometao projekat „Jedan pojas, jedan put“.

- Ako Makedonija padne u haos (ili uđe u NATO), Kina će izgubiti jedini dostupni put ka Evropi, jer put može proći samo kroz tri zemlje, a Albanija i Bugarska su već čvrsto unutar NATO - zaključio je Makaeš.

 ??  ?? Poslednje anKete PoKaZuju da je većIna maKedonaca Za ulaZaK u eu
Poslednje anKete PoKaZuju da je većIna maKedonaca Za ulaZaK u eu
 ??  ?? maKedonsKa vlada želI u nato: Zaev I jens stoltenber­g
maKedonsKa vlada želI u nato: Zaev I jens stoltenber­g

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia