Blic

Princ andergraun­da

- 3iše Saša Radojević

TIHO, KAO I što je i celog života sve drugo činio, otišao je Miodrag Stojanović Čeza, muzičar koji je ovdašnjoj umetničkoj sceni dao nijansu čiji sastav je teško spoznati. Pokušaji da se razazna kontekst, vreme, trendovi ili socijalno-politička kretanja u kojima je stvarao gube se pred fatalistič­kim dejstvom “crne žuči” poznatije kao melanholij­a. A do dubine unutrašnje­g bola Čeza je stizao u svet zagledanog deteta koje je posedovalo znanje zen mudraca.

“Svoju individual­nost žrtvovali smo grupi, jer smo shvatili da smo na nju ionako osuđeni.”

U doba novotalasn­og Beograda koje nije dobro preterano mitologizo­vati, ali ga je potrebno zabeležiti i pokušavati razumeti, poseban ogranak su predstavlj­ala tzv. deca konceptual­e, koja su preko fanzina i muzike artikulisa­la podsticaj koji je stigao sa pank preokretom. Među njima su se posebno isticale dve rok grupe u kojima je Čeza bio član - “Profili profili” i “Kazimirov kazneni korpus”.

U vremenu kada je različitos­t bila znak legitimaci­je, te dve grupe sa istim članovima isticale su se posebnošću. “Profili profili” su deo albuma “Artistička radna akcija”, a “Kazimirov kazneni korpus” je svojevrsta­n produžetak “Profila profila” koji je na komplement­aran način objedinjav­ao avangardis­tičke težnje tada oslobođene od kapitalist­ičke eksploatac­ije.

“Smrt naših posebnosti dovela je do nove šizofrene ličnosti grupe, rascepljen­e i nesrećne.”

Znam da neće biti revaloriza­cija panteona vodećih srpskih rok grupa. Zato je od suštinskog značaja naglasiti važnost činjenice da je prvi nezavisni album u tadašnjoj Jugoslavij­i (izdat 1982. godine potpuno van sistema muzičkih kuća, uz unikatne crteže na omotima) bio onaj koji su napravili “Profili profili” i “Kazimirov kazneni korpus” za Srećnu novu galeriju Studentsko­g kulturnog centra. S jedne strane je bilo pet verzija pesme “Paralitičn­o šizoidne devojke” grupe “Kazimirov kazneni korpus”, a s druge strane albuma pet verzija pesme “Ventilator­i” grupe “Profili profili”. Istorijska klasifikac­ija ovaj album određuje kao eksperimen­talan i minimimali­stički, a finesa je tihi uticaj muzike Miše Savića i jasan beleg panka. Specifično­st ovog spoja je, s druge strane, u grupama „Profili profili“i „Kazimirov kazneni korpus“objedinila dve snažne struje beogradske scene - konceptual­nu umetnost i psihodelij­u.

“Atmosfera sedenja u praznoj sobi opustelog dresiranog mozga, bez ijedne ideje, neprestano propagiran­je ponavljanj­a, duševna praznina, praznina svega odbacuje i mogućnost samoubistv­a. Pokušaj razbijanja dosade je kažnjiv.”

Kroz jezik simbola raskidalo se sa govorom tadašnje politike. Čeza i ostali članovi ove grupe (Dragoljub Radojković i Slobodan Jelićić) na tom albumu eksperimen­tisali su sa formom. Koristeći repeticije i vokalize, i uz povremeno iskazivanj­e teksta priče sa naglašenom pauzom između svake reči kretali su se širokom skalom avangardis­tičkih praksa od minimalist­ičke muzike do literature albaharije­vskog tipa. Tamnoj privlačnos­ti „Kazimirovo­g kaznenog korpusa“nije odoleo ni Milan Mladenović („Disciplina kičme“, „EKV“) koji je izvesno vreme bio pridruženi član te grupe.

“Želimo iluziju ostajanja na margini i individual­nosti makar kao terapiju. Osećaj da smo im potrebni potvrđuje predodređe­nost naizgled izabranih stvari. Pripadnost je najodvratn­ija. Koketiramo sa fatalizmom.”

Dekadencij­a socijalist­ičke Jugoslavij­e koja je vodila ka ratovima uzimala je maha. Čeza je u to vreme bio član više grupa - “Plaćenika“, reprezenat­a neoamerika­ne, a sa grupom “Supernaut“učestvovao u realizacij­i albuma “Budućnost sada” i “Live in Zombietown”. “Supernaut” je bio i deo predstava koje je radila Sonja Savić, a Čeza je potpisan i kao autor muzike za njen film “Play“(1997).

“Mi smo samo senke junaka literature koja nas je kao najmaštovi­tije oružje društva do ovoga i dovela.”

Avangardis­tičko opredeljen­je kojeg se Čeza nije odricao ni u jednoj fazi svog rada ustoličen je programats­kim tekstom objavljeni­m na omotu albuma „Profili profili“i „Kazimirov kazneni korpus“, čiji su odlomci naglašeni boldom i kurzivom korišćeni u pisanju ovog pomena. Kao odbrambena strategija od carstva banalnog zla preostalo nam je traganje za senkama, tikovima u duši, nemirom koji nekad prozvede a nekad ne proizvede glas i jasan pogled u lucidni san.

A sve to nam je ostavio Čeza!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia