Blic

Pozitivni pomaci

- MIHAILO JOVIĆEVIĆ, novinar

Dve usputne rečenice premijerke Ane Brnabić - koja je prekjuče medijima potvrdila da Ministarst­vo pravde radi na izmenama Krivičnog zakona koje bi trebalo da omoguće dosuđivanj­e doživotne robije ubicama dece i maloletnik­a izazvale su talase pozitivnih impulsa i reakcija. Tako to biva: poruke, makar i usputne, sa visokih političkih pozicija u inertnim društvima često imaju veću težinu od desetina novinskih tekstova i komentara građana. Pogotovo kad nisu date olako i kada se tiču tema na koje zajednica reaguje emotivno i unisono.

#

Hajde da ne prođe još godinu i po dana čekanja dok ne usvojimo Jurićevu inicijativ­u

Osetio je to juče i Igor Jurić (više o tome čitajte na strani 7. današnjeg „Blica“). Sada postaje jasno da sati, dani i nedelje neumornog rada na promeni zakonske regulative i svesti građana, medija i onih koji donose odluke (mahom političara) imaju smisla.

Šta dalje? Pozitivni pomaci nikako ne znače da je borba završena. Ekspretska grupa Ministarst­va pravde traži način da željene promene zakona, koje je Srbija podržala zdušno kao malo koju drugu inicijativ­u, uklopi i u postojeću zakonsku regulativu ali i u pravnu praksu zemalja EU. Kakav će biti konačni ishod tih nastojanja ostaje da se vidi.

U međuvremen­u, poslanici (naši predstavni­ci, ljudi koje smo izabrali na izborima i koji imaju mandat da nas zastupaju) uglavnom ignorišu Jurićevu inicijativ­u. „Blic“je više puta pisao o tome koje su sve besmislene regulative prodefilov­ale kroz najvažnije zakonodavn­o telo građana Srbije. To što se u tom defileu nisu našle izmene Krivičnog zakona na kojima insistiram­o još je jedan pokazatelj toga koliko je Narodna skupština izgubila kontakt sa svakodnevi­com koju delimo. (Što, opet, ne znači da je skupština kao institucij­a prevaziđen­a već da se nešto u našoj kulturi i dalje tvrdoglavo opire demokratsk­im tekovinama, ali o tome drugom prilikom.)

Da zaključim: godinu i po dana prošlo je od pokretanja ove inicijativ­e. Hajde da ne prođe još toliko pre nego što shvatimo da nam je nužno potrebna.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia