Blic

Zamka ili prednost za Donalda Trampa

- Ivana kešanski

Južnokorej­ski predsednik Mun Džae In pozvao je na ujedinjenj­e dve Koreje i rekao da Pjongjang želi brzu denukleari­zaciju, ali su u SAD skeptični.

Mun je završio trodnevnu posetu Severnoj Koreji u toku koje je imao više sastanaka sa Kim Džong Unom. On se obratio Severnokor­ejcima rekavši da je vreme da se prekine neprijatel­jstvo i da dve Koreje treba da se ujedine. Za vreme boravka Mun i Kim su potpisali brojne sporazume.

- Živeli smo zajedno 5.000 godina, a odvojeno 70 godina. Sada predlažem da u potpunosti odbacimo neprijatel­jstvo iz proteklih sedam decenija i napravimo veliki korak napred ka miru, kako bismo ponovo postali jedno - rekao je Mun.

On je po povratku u Seul rekao da je njegov severnokor­ejski kolega Kim posvećen denukleari­zaciji Korejskog poluostrva i da želi da je ubrza. Takođe, rekao je da Kim želi novi sastanak sa Trampom upravo zbog ubrzavanja denukleari­zacije.

Mun je najavio da će on lično preneti Trampu

Kim želi novi sastanak sa Trampom da bi razgovaral­i o denukleari­zaciji

Kimove poruke koje se tiču nuklearnih pitanja, kada se sa njim bude sastao sledeće nedelje. Mun i Kim su potpisali nekoliko sporazuma, a prema jednom od njih se Pjongjang obavezao da će uništiti lokacije gde je testirao projektile.

Povodom Munovog gostovanja kod Kima, oglasio se i Tramp koji je rekao da pozdravlja njihov samit i da su potpisani sporazumi „veoma dobra vest“. Međutim, brojni američki zvaničnici su skeptični po pitanju Kimovih obećanja. Oni smatraju da je Kim pristao na uništenje lokacija za testiranje jer mu više nisu potrebne. Kako je podsetio „Voks“, Kim je prethodno upozorio da će dati koncesije ako SAD takođe urade neke svoje, neodređene ustupke. Ovo je veoma važno upozorenje - severnokor­ejski lider je praktično ponudio veoma malo, očekujući da Amerika ustupi više, pre nego što se bilo šta desi.

- Severna Koreja očekuje da Vašington napravi prvi korak - istakao je Dujeon Kim, analitičar Centra za novi američki bezbednosn­i trust mozgova.

Postoji i strah da Kim zapravo želi da zadovolji Trampa, dok u pozadini i dalje poboljšava svoj nuklearni arsenal.

 ??  ?? mun džae in završio posetu severnoj koreji gde je pozvao na ujedinjenj­e dve koreje
mun džae in završio posetu severnoj koreji gde je pozvao na ujedinjenj­e dve koreje
 ??  ?? donald tramp je pozdravio samit kima i muna
donald tramp je pozdravio samit kima i muna

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia