Blic

Država mora da stane uz nas roditelje i uz našu decu

Bol koju sada osećam veća je od one koju sam osećao prvoga dana pre četiri godine. Kako raste bol, ova borba je za mene sve veća misija. Ne gubimo energiju, naprotiv, nemamo mi prava sada da odustanemo, jer ako pomognemo da se zaštiti samo jedno dete, ura

- Miroslava brkić

Ovako za “Blic” govori Igor Jurić, osnivač Fondacije “Tijana Jurić” i pokretač inicijativ­e da se Krivični zakon promeni uvođenjem doživotne kazne zatvora za ubice dece i žena, dan nakon najava Vlade da na tome radi Ministarst­vo pravde sa ekspertsko­m grupom.

- Moj kabinet je u stalnom kontaktu sa Ministarst­vom, čija ekspertska grupa radi na izmenama Krivičnog zakonika - rekla je u sredu medijima premijerka Srbije Ana Brnabić.

Nakon ove izjave Igor Jurić, čija borba za usvajanje izmene zakona uz podršku “Blica” traje više od godinu dana, kaže da je ovo za njega više od borbe.

- Verujem premijerki da će ispuniti to što je izjavila, ali ipak želim konkretnij­e odgovore i stav države. Očekujem susret sa potpredsed­nicom Vlade Zoranom Mihajlović u Subotici, 25. septembra, kako bih saznao kakav je stav države i Vlade po pitanju naše inicijativ­e. Mihajlović­eva će prisustvov­ati našoj Trećoj međunarodn­oj konferenci­ji o bezbednost­i dece. U pitanju su deca i nikome ne bi trebalo da bude svejedno i svi moramo imati osećaj empatije. Mi roditelji želimo da vidimo da je država uz nas i uz decu, ali ne samo da nam pruža moralnu podršku - kaže Jurić.

Kako dodaje, nakon izjave premijerke dobio je ogroman broj pozitivnih reakcija građana.

- Mnoštvo ohrabrujuć­ih poruka, poruka zahvalnost­i i podrške mi je pristiglo. Neki od onih koji su mi pisali skupljali su sa nama potpise, to su ljudi okupljeni oko dobre ideje, koji sada vide da od te ideje možda nešto i bude dodaje Jurić.

Kako dodaje, krajnja akcija bi mogao da bude i referendum...

- Ali, očekujem da će nas Vlada podržati, ne vidim razlog zašto ne bi, ovo je vanpolitič­ko pitanje, koje

ima veze samo sa decom i roditeljim­a.

Kao roditelj koji je izgubio dete, Igor se bori da više niko ne naudi nijednom detetu.

- Često od ljudi, koji srećom nisu izgubili decu, čujem komentare da je onima koji su ostali bez dece “vremenom lakše” i da se “navikneš na tu bol”. Međutim, svakim novim danom mi gledamo šta smo

izgubili. Gledamo decu oko sebe kako rastu, završavaju škole, udaju se, kako je svetla budućnost pred njima. Nemamo mi pravo da sada odustanemo, jer ako uspemo da zaštitimo samo jedno dete, učinili smo dobru stvar. Tako će biti mnogo više dece i roditelja koji će mirno spavati. Nijedna porodica više ne sme biti zavijena u crno - kaže Jurić.

 ??  ?? tijana je imala samo ! godina kada je ubijena gledam drugu decu kako odrastaju, bol je sve veća i veća, kaže igor
tijana je imala samo ! godina kada je ubijena gledam drugu decu kako odrastaju, bol je sve veća i veća, kaže igor
 ??  ?? igor jurić i glavni urednik „blica“predali . potpisa za promenu zakona
igor jurić i glavni urednik „blica“predali . potpisa za promenu zakona

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia