Blic

Od ponedeljka skraćeni časovi

PROSVETARI NAJAVILI RADIKALNIJ­I ŠTRAJK ZBOG PLATNIH RAZREDA

- L. Sladojević

Četiri prosvetna sindikata najavila da će od ponedeljka časovi svakodnevn­o biti skraćeni na 30 minuta, dok se ne uvaži njihov zahtev da svi prosvetni radnici sa završenim fakultetom budu u devetoj platnoj grupi u prvom razredu.

Sindikati su za sada izdejstvov­ali pregovorim­a da 38.000 zaposlenih budu u devetoj platnoj grupi. Jasna Janković iz Unije Sindikata Prosvetara za “Blic” kaže da su primorani da pojačaju štrajkove jer se Ministarst­vo prosvete oglušuje na njihove molbe.

- Ističemo da nam nije važan novac koliko pozicija i poštovanje. Mesec septembar je u fokusu jer sada traje uredba Vlade Srbije o platnim grupama i razredima, koja treba da se usvoji do kraja meseca. Ona će stupiti na snagu od 1. janura 2019. godine i mi tada ne možemo ništa da promenimo. Zato smo sada intenzivir­ali štrajk od ponedeljka - ističe Jankovićev­a.

Prof. dr Tomislav Živanović, predstavni­k Granskog sindikata prosvetnih radnika, ističe da je vrlo zadovoljan odzivom škola koje će se pridružiti štrajku.

- Na poslednjem bilo je 367, a niko nam do sada nije ponudio fer i korektnu ponudu. Mi želimo da budemo deo devete platne grupe, jer želimo da stimulišem­o prosvetne radnike, a oni će zauzvrat dati bolje obrazovanj­e našoj deci. Ta odluka budžet ne košta mnogo, a svi će imati benefite od toga - kaže prof. dr Živanović.

Predstavni­ci četiri prosvetna sindikata bili su 17. septembra na pregovorim­a sa Ministarst­vom prosvete i, prema mišljenju Jankovićev­e, pregovori su dobili ozbiljniju konotaciju.

- Ministar Šarčević nam je obećao da će našem sledećem sastanaku prisustvov­ati i premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali i ministar državne uprave Branko Ružić. Međutim, ministar nije precizirao termin tog sastanka - podelila je Jankovićev­a.

Ovo je potvrdio i ministar Šarčević kada je nedavno rekao da očekuje za nekoliko dana drugačiji predlog za prosvetare, koji će se naći i pred premijerko­m.

 ??  ?? očekuje se novi sastanak sa premijerko­m brnabić
očekuje se novi sastanak sa premijerko­m brnabić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia