Blic

Korak ka medalji

ODBOJKAŠI SRBIJE DANAS (16 SATI) PROTIV FRANCUSKE NA SP Pobeda bi “orlovima” širom otvorila vrata za plasman u finalnu fazu u Torinu.

- aleksandar pijevac

Bari je zamenjen Varnom, ali odbojkaši Srbije nisu odustali od cilja da se osvoji jedna od medalja na Svetskom prvenstvu. “Orlovi” su u drugu fazu preneli 12 bodova, samo jedan bod više od današnjeg (16 sati) rivala Francuske. Selektoru Nikoli Grbiću i njegovim izabranici­ma je jasno da je meč sa “trikolorim­a” finale pre finala - pobednik ima šanse da prođe u završnu fazu, dok će poraženi vizirati kartu za povratak kući.

- Kao i u prvoj grupi, i u ovoj je važan svaki bod. Sistem takmičenja je takav da u poslednju fazu SP sigurno idu samo pobednici grupa. Za preostala dva mesta boriće se četiri drugoplasi­rana tima. To znači da se ne merimo samo sa Francuskom, Argentinom i Poljskom nego i sa ostalim rerpezenta­cijama. Protivnici su sve teži i teži. Imali smo teške testove protiv dve velike selekcije, SAD i Rusije, i odlično smo se pokazali. Polako podižemo formi i nadam se da ćemo nastaviti sa dobrim igrama - rekao je Nikola Grbić.

Francuzi nisu ubedljivi od početka Svetskog prvenstva, za razliku od, recimo Poljaka koji imaju maksimalni­h 15 bodova. Treći tim u našoj grupu Argentina bez šansi je za prolaz.

- Poljaci su jedna od reprezenta­cija koje nam u poslednje vreme ne leže na ovakvim velikim takmičenji­ma. Odigrali smo sa njima dve test utakmice, egal od prvog do poslednjeg poena u mešanim sastavima. Jednu smo dobili sa 3:2, drugu smo izgubili identičnim rezultatom.

Dobro se poznajemo. Francuzi nisu ubedljivi na Svetskom prvenstvu i prikazali su manje nego što su svi očekivali. Ne igraju toliko dobro kao, recimo, u Ligi nacija. Međutim, sada više nemaju gde, potrebne su im sve pobede i siguran sam da će odigrati punom snagom. Argentina je poznata da igra za ponos, vole da se nadmeću bez obzira da li su ispali ili se bore za medalju. Zato meč u subotu može da bude neizvestan jer su Argentinci rasterećen­i. Siguran sam da će želeti da nas pobede. Otežavajuć­a okolnost je ta što se tri teška meča igraju u tri dana bez prilike za predah smatra selektor Grbić.

Marko Podraščani­n smatra da je došao trenutak da se prekine loša tradicija u duelu sa “trikolorim­a”.

- Francuska je ekipa koju praktično nismo dobili još od 2011. godine. Mislim da to ne bi trebalo da nas opterećuje. U prijateljs­kim mečevima pred SP jako dobro smo odigrali sa Francuzima. Oni su jaki, dugo su u istom sastavu i redovno osvajaju trofeje. S druge strane, mi smo u Varnu doneli 12 bodova i izgubili smo samo jedan meč, protiv SAD, u kojem smo lagano mogli i mi da trijumfuje­m. Francuska je doživela dva neuspeha. Vidi se da iz utakmice u utakmicu igramo sve bolje. Poljska je glavni favorit za put u završnicu u Torinu, ali ne bi trebalo da razmišljam­o o njima. Francuska je naš problem - dodao je Podraščani­n.

U drugom meču naše H grupe od 19.40 sastaju se Poljska i Argentina.

FRANCUZI NAM NE LEŽE POSLEDNJIH GODINA, ALI JE TRENUTAK DA SE TO PROMENI, KAŽE SELEKTOR GRBIĆ

 ??  ?? zalet za finalnu fazu: srećko lisinac
zalet za finalnu fazu: srećko lisinac

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia