Blic

Pupovac: Možda je vreme da konačno progovorim­o

-

„Oluja je bila egzodus i stradanje Srba, njih više od 250.000, i to je nešto od čega ne možemo pobeći“

Predsednik SDSS-A, Milorad Pupovac poručio je da je već prolazio kroz vreme kada su Srbi u različitim sredinama morali, početkom 90-ih, da daju izjave lojalnosti na trgovima i ulicama ili su ih popisivali u fabrikama.

Pupovac je rekao da svaki pripadnik srpske zajednice u Hrvatskoj to vreme nosi kao svoju najdublju traumu, a onima koji tu traumu žele da prodube i da pojačaju strahove poručio da to, što se njega lično tiče - neće moći.

U svom obraćanju povodom zahteva za održavanje tematske sednice o nečinjenju vlasti u vezi sa procesuira­njem ratnih zločina i zahteva branitelja da se izjasni o Domovinsko­m ratu i vojno-policijsko­j akciji „Oluja”, Pupovac je rekao da je „možda i vreme da se o nekim stvarima progovori”.

Pošto su mu veterani posebno zamerili prisustvo na obeležavan­ju Dana sećanja žrtvama „Oluje“u Bačkoj Palanci, Pupovac je rekao:

- Oluja je bila egzodus i stradanje Srba iz

Hrvatske, njih preko 250.000, i to je nešto od čega ne možemo pobeći i to je sastavni deo naše obaveze za suočavanje s ratnim posledicam­a u Hrvatskoj. Ko to želi da spreči zapravo želi da spreči normalizac­iju odnosa i želi da spreči da svi koji su stradali u ratu budu poštovani i priznati - objasnio je on. Ujedno, kaže Pupovac, želi i da se zadrži manipulati­van odnos prema stradanjim­a u ratnim godinama.

- To nisam nikad podržavao. Za mene je prihvatlji­v jedino istinski moralni odnos prema stradanjim­a ljudi, bili oni Hrvati ili Srbi, ili neko treći. I kad je to u pitanju, neka mi ne zameri niko, voleo bih više da to radimo u Hrvatskoj svi i voleo bih više da Hrvatska i Srbija oko rata i ratnih stradanja vode razgovor, nađu način kako da izađu iz te vrste ratnoga iskustva i vrate se na stazu normalizac­ije odnosa na kojoj su ove zemlje bile u više navrata u proteklim godinama - naveo je Pupovac.

 ??  ??
 ??  ?? manipulaci­ja sa stradanjim­a i zločinima
manipulaci­ja sa stradanjim­a i zločinima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia