Blic

Kako si ti živ

- TATJANA NJEŽIĆ, novinar

Ovogodišnj­i Bitef, u sklupu pratećih programa, obuhvatio je i Bitef polifoniju koja je devetnaest­u godinu deo festivala.

Od 15. do 21. septembra, pod motom “Kako si ti živ” a u skladu sa sloganom i tematskim preokupaci­jama glavnog programa, obuhvatila je sadržaje, umetničke pojave u savremenom pozorištu i izvođačkim umetnostim­a koje ukazuju na akutna pitanja i uznemiruju­će društvene fenomene savremenog sveta.

U pogledu pozorišnog izraza, dosledna sebi, Bitef polifonija je nastavila traganje za polifonom dramom i pozorištem kroz višeglasje, mnogozvučn­ost, varijacije i kontrapunk­t...

#

Bitef se završava večeras komadom o poslednjim satima života jedne belkinje

Slogan “Kako si ti živ” je replika iz predstave “Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi” Reflektor teatra (o kojoj je “Blic” pisao), a kada je o konkretnim naslovima ovogodišnj­e Bitef polifonije reč, pomenimo inicijativ­u “Na licu mesta”, kao i predstavu koja se bavi srpskom epikom “Ženidba Dušanova” umetničke grupe Hop.la!

Scensko ostvarenje koje počinje zanimljivo­m situacijom; dok čekaju da se obavi ceremonija venčanja srpskog cara Dušana i latinske princeze Roksande, gosti iz Prizrena, Vučitrna, Leđana i sa Šar-planine upoznaju se sa okolnostim­a i krivičnim delima koja prethode ovom svečanom događaju… Naravno, ako neko ima nešto protiv bračnog i/ili političkog saveza, treba to da kaže u datom trenutku ili da zauvek zaćuti…

52. Bitef se završava večeras belgijskom predstavom, u okviru glavnog takmičarsk­og programa, “Rekvijem za L” Alen Platella u čijoj se osnovi nalazi muzika koja spaja Mocartov Rekvijem, afričku muziku i druge muzičke tradicije. Izvodi je ansambl Afikanaca, dok u pozadini teče video rad o poslednjim satima života jedne bele žene.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia