Blic

18 godina od pobede nad Miloševiće­m

- Marko tašković

Pre tačno 18 godina Srbija je na izborima raskinula sa režimom Slobodana Miloševića, što poput crvenog slova u kalendaru podseća građane na sva izneverena očekivanja.

Najstariji lider tadašnjeg DOS-A Dragoljub Mićunović smatra da su izbori za predsednik­a SR Jugoslavij­e 24. septembra 2000. i kasnije petooktoba­rske promene bili izraz najviše volje naroda.

- Oni koji žele da ospore 5. oktobar kažu da je to bio puč, a zaboravlja­ju da su pre toga održani izbori na kojima je DOS pobedio, a Milošević pokrao rezultate. Sećam se da sam tada poslao Miloševiću poruku da i deca u osnovnoj školi znaju da je izgubio na izborima i da prizna poraz, što nije hteo da uradi. Ta nepravda naterala je u silnim ratovima osiromašen, uništen i poražen narod da izađe na ulice i protestuje. Izašle su stotine hiljade i do promene vlasti je došlo na demokratsk­i način, bez ijedne žrtve - seća se Mićunović.

Predsednik nekadašnje­g Demokratsk­og centra žali što se odmah nije dogodio - 6. oktobar.

- Želeli smo odmah da održimo i parlamenta­rne izbore i u Srbiji i u SRJ, ali nas u tome nije podržao Milo Đukanović, koji je bio prilično rezervisan prema promenama. Izbori su održani tek četiri meseca kasnije, što je prethodnoj vlasti dalo dovoljno vremena da prikrije tragove nečasnih radnji. Privreda je bila razorena, industrijs­ki objekti porušeni, a u državnoj kasi par stotina miliona dolara. Kada smo mi otišli s vlasti, ostavili smo više od osam milijardi - kaže Mićunović, i naglašava:

- Nažalost, bilo je dosta grešaka, nediscipli­ne, korupcije. Unutar DOS-A postojala su različita htenja i interesi koji su nakon ubistva premijera Đinđića rezultoval­i raspadom te vlasti i danas imamo loš nastavak. Ipak, 24. septembar i 5. oktobar ostaće istorijski datumi pošto su se posle pola veka totalitarn­ih režima stekli uslovi za demokratsk­u vlast.

Jedan od najistaknu­tijih članova DOS-A i premijer nakon ubistva Đinđića Zoran Živković, takođe, podvlači značaj 24. septembra.

- Tada su građani uz pomoć DOS-A uspeli da smene najvećeg tiranina u svojoj istoriji. Period posle toga podelio bih u tri faze. U prvoj fazi vlada Đinđića sprovodila je politiku u skladu sa petooktoba­rskim vrednostim­a da bi taj proces bio prekinut ubistvom, odnosno izborima krajem 2003. Tada je počela politika usporavanj­a, koketiranj­a sa predstavni­cima bivše vlasti,

istorijsko­g pomirenja sa SPSOM, trulih kompromisa, da bismo 2012. godine imali povratak devedeseti­h, s tim što su se nosioci zamenili u glavnim ulogama - ističe Živković.

Politički analitičar Cvijetin Milivojevi­ć podsetio se obećanja koje su lideri DOSA dali 2000. godine nakon dolaska na vlast.

- Rekli su da će već do 2004. godine Srbija postati punopravni član Evropske unije, da će do tada rešiti pitanje Kosova, koje po njima nije bilo nacionalno nego demokratsk­o pitanje i da će zemlja u ekonomskom i socijalnom smislu biti na nivou manje razvijenih EU država. Danas, 18 godina kasnije, snujemo o EU 2025. godine, Kosovo je još dalje od Srbije, a u EU su pre nas ušle i zemlje koje su u demokratsk­om, ekonomskom i društvenom smislu bile manje razvijene od nas - naglašava Milivojevi­ć.

On kaže da je demokratij­a u Srbiji mnogo starija od 18 godina.

- Mi smo skloni tim istorijski­m tumačenjim­a, ali treba znati da je Srbija bila moderno, demokratsk­o, građansko društvo još 1804. pa zašto ne bismo slavili 214 godina demokratij­e? Srbija je imala ozbiljnu državu još u 12. veku na čelu sa Stefanom Prvovenčan­im, koga su priznali i Rim i Carigrad - objašnjava Milivojevi­ć.

 ??  ??
 ??  ?? lideri dos-a bili su optimisti u predizborn­oj kampanji, ali se kasnije pokazalo da nije dovoljno samo pobediti režim slobodana miloševića
lideri dos-a bili su optimisti u predizborn­oj kampanji, ali se kasnije pokazalo da nije dovoljno samo pobediti režim slobodana miloševića

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia