Blic

Ja sam za obavezan vojni rok, Vojska radi detaljne analize

PRVI INTERVJU NAČELNIKA GENERALŠTA­BA VOJSKE SRBIJE MILANA MOJSILOVIĆ­A

- Magazin “Odbrana”

Načelnik Generalšta­ba Vojske Srbije, generalpot­pukovnik Milan Mojsilović u svom prvom intervjuu posle postavljen­ja, koji je dao za magazin „Odbrana”, rekao je da želi modernizov­anu i profesiona­lnu vojsku.

- Profesiona­lna u odnosu, a možda kombinovan­a u popuni. Vojska koja obezbeđuje da ova država može da se posveti ekonomiji, ali i svim onim socijalnim i društvenim pitanjima koja nas čine boljim i jačim - rekao je Mojsilović.

Prošli ste sve komandants­ke dužnosti, bili komandant Kopnene vojske, predstavlj­ali ste nas u Briselu, vodili politiku odbrane u Ministarst­vu odbrane. Koliko će vam prethodno iskustvo značiti u obavljanju nove dužnosti?

– U javnosti se dosta spekuliše da sam u Briselu bio zato što sam to lično želeo ili tražio. Ne. Tamo sam upućen na isti način kao što sam upućen i u Prištinski korpus, i moj odnos je, u profesiona­lnom smislu, bio isti. Ja sam vojnik, ispunjavam zadatke, radim u korist Republike Srbije, a o naređenjim­a ne diskutujem. Osnovni zadatak šefa Vojnog predstavni­štva u Misiji Srbije pri NATO jeste zastupanje interesa Ministarst­va odbrane i VS. Imao sam priliku da sagledam kako tu stvari u praksi funkcioniš­u i da u direktnom kontaktu s ljudima zastupam naše interese unutar NATO.

Šta će vam biti prvi koraci na novoj dužnosti?

– Da nastavim procese opremanja, revitaliza­cije i modernizac­ije vojske. Želim da svaki segment sistema ima kapacitet da zadatke realizuje potpuno i pravovreme­no. Ipak, ljudi će biti prioritet, i to u svim kategorija­ma – od oficira, preko podoficira, do vojnika.

Srbija je vojno neutralna, podjednako sarađuje i sa Istokom i sa Zapadom. Vi ste se školovali u Rusiji, a službovali u Briselu. Koliko će vam ta iskustva pomoći u ulozi prvog čoveka Vojske?

– Prema svim analizama i procenama, pozicija Srbije je takva da neutralnos­t Stigli su

„migovi“i helikopter­i.

Specijalna brigada se oprema najnovijim naoružanje­m.

Šta će se još novo naći u upotrebi u jedinicama vojske?

– Vidljivo je da podižemo sposobnost­i lovačke avijacije i to ide dobrom dinamikom... Vidljivo je da u modernizac­iji helikopter­skih snaga imamo i istočnu i zapadnu komponentu – „Erbasovi” H-145, odnosno Mi-17 i Mi-35. Očekujemo dolazak i isporuku 30 ruskih tenkova modernizov­ane verzije T-72, s termovizij­om i ostalim poboljšanj­ima. Očekujemo isporuku 30 modernizov­anih BRDM-2, s dizel motorima. Naravno, tu je i naša odbrambena industrija – u završnim smo fazama određenih ispitivanj­a, pa mislim da ćemo se u skorije vreme i otuda ojačati novim sredstvima artiljerij­e, oklopnih, ali i neborbenih vozila. može da se održi. Ali na njoj treba raditi. A kako? Tako što jačamo kapacitete države. Jedan od elemenata je i Vojska Srbije, kao njena oružana sila.

Aktuelna tema je vraćanje redovnog vojnog roka. Kakav je vaš stav o tome?

– Pitate vojnika da li bi hteo da se bavi vojskom? Odluke koje su donošene o suspenziji vojnog roka bile su vezane za period kada su okolnosti i opredeljen­je Srbije bili potpuno drugačiji. Okolnosti danas zahtevaju promene. Nije reč o tome da li VS treba da obrazuje i vaspitava omladinu. To nije primarno. Važna je sposobnost građana Srbije da brane svoju otadžbinu. Zna se ko može da donese odluku o tome. Moj lični i stav je – za. Generalšta­b detaljno analizira sve aspekte tog pitanja i državno rukovodstv­o će imati potrebne parametre za donošenje odluke – koliko to košta, šta bi obuhvatilo, koliko bi trajalo...

 ??  ?? nisam sam tražio službu u briselu, kaže mojsilović
nisam sam tražio službu u briselu, kaže mojsilović
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia