Blic

Tereza Mej pada zbog Bregzita?

OPOZICIJA U BRITANIJI NAJAVLJUJE NOVE IZBORE ZBOG KRAHA PREGOV

- Milica bajić

Lideri opozicione Laburistič­ke partije najavljuju moguće nove izbore, a sudeći po pisanju ostrvskih medija, i u timu Tereze Mej počele su pripreme za takav scenario.

Lider britanskih laburista Džeremi Korbin izjavio je juče da će njegova partija tražiti raspisivan­je parlamenta­rnih izbora ukoliko premijerka Tereza Mej ne uspe da postigne dogovor o Bregzitu.

Korbin najavljuje da će osporiti i sve odluke koje Mejova uspe da postigne sa Briselom.

- Izazvaćemo ovu vladu za svaki dogovor koji postigne po pitanju poslova, standarda življenja, zaštiti prirode. Ako ova vlada ne može da ispuni svoja obećanja, onda kažem da je najbolji način da Tereza Mej ovo reši raspisivan­je parlamenta­rnih izbora - rekao je on, i ocenio da je pregovarač­ka strategija Tereze Mej s Evropskom unijom bila „prava propast“.

- Torijevci su potrošili više vremena svađajući se među sobom nego što su pregovaral­i s Evropskom unijom - rekao je Korbin.

Njegov zamenik Tom Votson takođe je juče govorio o mogućim izborima rekavši da je vlada Mejove „pred kolapsom“i da će „novi opšti izbori uskoro biti raspisani, samo zbog Bregzita“. Britanski mediji juče su pisali da se i u timu same premijerke već uveliko spremaju za nove izbore, nakon što su lideri EU odbili njen plan za Bregzit.

Pozivajući se na izvore bliske Terezi Mej, nekoliko britanskih medija prenelo je da njeni saradnici već prave plan za opšte izbore koji bi, kako se navodi, mogli da se održe u novembru. „Sandej tajms“čak navodi da je kao osnovni cilj na eventualni­m izborima zacrtan ostanak Tereze Mej na mestu premijera.

Podsećamo, iako je Mejova uoči neformalno­g samita EU u Salcburgu najavljiva­la da je London na korak do do-

„Torijevci su potrošili više vremena svađajući se među sobom

nego što su pregovaral­i sa Evropskom unijom“

DŽEREMI KORBIN, LIDER LABURISTA

„Ukoliko nema dogovora o uslovima prihvatlji­vim za London, sporazuma neće ni biti“rekla je Mejova

govora sa Briselom, pa čak i da je „85 odsto puta pređeno“, lideri EU odbili su njene predloge, navodeći da britanska premijerka mora da iznese osnovu za trgovinske i carinske sporazume za granicu Britanije sa Irskom.

Nakon toga, Mejova je poručila je da EU mora da izađe s alternativ­om na njene predloge o Bregzitu, upozorivši da nikada neće pristati na razbijanje Ujedinjeno­g Kraljevstv­a.

- Ja neću menjati rezultate referendum­a, niti ću razbijati svoju zemlju. Potrebno nam je ozbiljno angažovanj­e u cilju rešavanja dva glavna problema u pregovorim­a i mi smo spremni - rekla je tada Mejova.

Ona je takođe rekla da bi najbolji ishod pregovora bilo napuštanje Unije uz sporazum Londona i Brisela, ali da je i izlazak bez sporazuma bolji od lošeg dogovora.

Iako je prostora za dogovor sve manje, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ipak je rekao da je „uveren da Evropska unija i Britanija mogu da pronađu kompromis o Bregzitu“.

Britanija će napustiti EU 29. marta sledeće godine.

 ??  ?? NOVI OPŠTI IZBORI U VELIKOJ BRITANIJI MOGLI BI DA BUDU ODRŽANI U NOVEMEBRU, PIŠU OSTRVSKI MEDIJI
NOVI OPŠTI IZBORI U VELIKOJ BRITANIJI MOGLI BI DA BUDU ODRŽANI U NOVEMEBRU, PIŠU OSTRVSKI MEDIJI
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia