Blic

Rusija potkopava referendum?

NEDELJU DANA DO IZJAŠNJAVA­NJA O IMENU

- N. I.

Američki mediji „Vašington post“i „Njujork tajms“pišu da Rusija vodi prikrivenu kampanju protiv promene imena Makedonije.

Oba lista navode da se najveći deo kampanje protiv promene imena vodi na društvenim mrežama, uglavnom plasiranje­m lažnih vesti preko lažnih profila i pozivima na bojkot referendum­a.

U uredničkom komentaru „Vašington posta“pod naslovom „Makedonija, majušna zemlja s ogromnim problemom Rusije“, list navodi da za razliku od zapadnih demokratij­a koje pokušavaju da pridobiju Makedonce posetama i govorima, Rusija vodi prikrivenu propagandu kampanju zasipajući društvene mreže lažnim vestima i pružajući podršku lokalnim ekstremist­ima koji organizuju proteste. Podsećajuć­i na Matisovu izjavu u Skoplju da „nema sumnje“da je Moskva finansiral­a proruske grupe da ne bi uspeo referendum o promeni imena, „Vašington post“piše da operacije Moskve podsećaju na one koje je ona vodila u SAD, Britaniji i drugim demokratij­ama uoči izbora.

„Njujork tajms“, pozivajući se na zapadne diplomate, objavio je da se na Fejsbuku svakog dana otvori na desetine novih stranica sa kojih se poziva na bojkot referendum­a, a sa nekih i na spaljivanj­e glasačkih listića. Takođe, list navodi da se šire laži o policijski­m napadima na protivnike promene imena, a kao primer navodi se da je fotografij­a jednog pevača koga su napali u lokalnom incidentu deljena na društvenim mrežama uz tvrdnju da je povređen na protestima.

Rusija se otvoreno protivi ulasku Makedonije u NATO, za šta je uslov upravo promena imena, čime bi bio rešen 25-godšinji spor sa Grkčkom oko imena,

Podsećamo, makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da Makedonija ne dobija podršku SAD u borbi protiv ruske propagande, ali je dodao da „možda ima nekih aktivnosti na društvenim mrežama“. Zaev je pre dva dana rekao da postoje alatke za širenje lažnih vesti koje koriste pojedinci i grupe, „verovatno van Makedonije“.

 ??  ?? makedonci izlaze na referendum . septembra
makedonci izlaze na referendum . septembra
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia