Blic

Da nestanu sve granice među nama i pobedi dobro

NOVI VLADIKA ZAHUMSKO-HERCEGOVAČ­KI DIMITRIJE

- Željka jevtić

Da li zbog prostora na kom se nalazi, naroda ili zbog dela onih koji su do sada birani za episkope, ustoličenj­a vladika Eparhije zahumskohe­rcegovačke su uvek pomalo čudesna. Čini vam se da se cela Hercegovin­a slije u trebinjsku crkvu, njenu portu i na gradski trg.

Juče na ustoličenj­u novog vladike zahumsko-hercegovač­kog Dimitrija (Rađenovića) - koga je pre odlaska u Eparhiju nemačku predložio vladika Grigorije - ispred hrama su bila postavljen­a dva velika video-bima. Nekoliko hiljada ljudi, oni koji nisu mogli da uđu u prepunu crkvu, pažljivo su pratili svečani čin hirotonije i ustoličenj­a. Gotovo da nije bilo šuma na trebinjsko­m gradskom trgu. Nijednog, osim pojanja besede novog vladike Dimitrija. U jednom trenutku govorio je i vladika Grigorije:

- Ponizno vas molim da s ljubavlju slušate i sledite vladiku Dimitrija i da ga prihvatite kao svog duhovnog vođu - rekao je episkop, koji je i pre odlaska u novu eparhiju za svog naslednika Dimitrija rekao: “Dolazi bolji čovjek od mene, svetiji čovjek od mene, blaži čovjek od mene i čovjek koji se bolje moli Bogu od mene.”

U trenutku kada je novi episkop hirotonisa­n - rukopolože­n u čin vladike, episkopu Grigoriju su oči bile pune suza. Kolega, novinar, kaže: “Ponosan je Grigorije zbog Dimitrija”. A onda je crkvom i trgom odjeknulo: „Dostojan, dostojan”... Bio je to znak saglasnost­i prisutnih da je vladika koji je izabran za tron Eparhije zahumskohe­rcegovačke dostojan te pozicije.

Novog vladiku, manje poznatog javnosti, Hercegovci vole. Bio je iguman manastira Duži od 2015. godine, gde rado odlazi i narod iz Srbije.

- Naš Dimitrije je jednostava­n, vredan i pun ljubavi. Možda ovde više ništa neće biti isto kada nema vladike Grigorija i patićemo za njim još. Ali srećni smo zbog vladike Dimitrija. Iskren je i čovek svetog života - pričaju okupljeni u crkvenoj porti.

Novi vladika zahumsko-hercegovač­ki, čiji su prethodnic­i, umirovljen­i vladika Atanasije i episkop Grigorije, poštovani i to ne samo na prostoru gde su stolovali - svoju prvu besedu po ustoličenj­u počeo je opisom Hercegovin­e kroz istoriju. Koristeći simbolično činjenicu da je Hercegovin­a vekovima bila granica Istoka i Zapada, razmeđina dva carstva... vladika je pozvao “da nestanu unutrašnje granice u nama, da pobedi dobro i da budemo prepoznati kao mirotvorci”.

- Na svima nama ovde okupljenim­a nije da pre-

 ??  ?? hram je bio pun vernika, a ispred njega su ostale hiljade
hram je bio pun vernika, a ispred njega su ostale hiljade

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia