Blic

Povučene serije leka “solifar”

I SRPSKA I HRVATSKA AGENCIJA ZA LEKOVE IZDALE NALOG

- R. Briza

Srbija i Hrvatska povlače ukupno deset serija leka “solifar” jer sadrže, kako su nadležni istakli, “nečistoće”.

Tim lekom leči se veliki broj pacijenata koji imaju “preterano aktivne bešike”, nagon za čestim mokrenjem, ali i mnoge žene koje su, na primer, posle porođaja dobile takozvanu stres inkontinec­iju ili nevoljno ispuštanje urina prilikom nekih napora.

I srpska i hrvatska agencija za lekove izdale su nalog, njihova pre pet dana, a naša pre tri, da se određene serije leka povuku sa tržišta, i to tri serije u Hrvatskoj, a sedam u Srbiji.

Kod nas nisu još svi lekari i farmaceuti dobili obaveštenj­e o tome, pa je u nekim privatnim apotekama još moguće naći taj lek. Apoteke “Beograd” imaju sve informacij­e, dok su privatni apotekarsk­i lanci još neobavešte­ni.

To smo utvrdili nasumičnim zvanjem apoteka i proverom da li imaju sporne serije leka “solifar” na rafovima.

Naime, pre tri dana Agencija za lekove i medicinska sredstva je na svom sajtu objavila u pismu zdravstven­im radnicima informacij­u o povlačenju sedam serija tog leka s tržišta pošto je dobila informacij­u od nosioca dozvole za stavljanje medikament­a u promet u Srbiji da su u određenim serijama od pet i 10 miligrama pronađene “nečistoće”. Prema istim informacij­ama, odluka je doneta zbog “odstupanja od standarda kvaliteta za određene serije ovog leka, a na osnovu izvršene rekontrole prilikom koje su dobijeni rezultati ispitivanj­a nečistoće ‘SLF N-oksid’ izvan odobrene specifikac­ijske granice u roku upotrebe leka”.

Sporne serije su tablete od pet miligrama - SS16002A, SS16002A/1 i SS117001A, dok su “nečistoće” nađene u serijama film-tableta od 10 miligrama SS26002A/1, SS26002A/2, SS26002A/3 i SS217001A.

 ??  ?? apoteke „beograd“dobile obaveštenj­e
o nalogu
apoteke „beograd“dobile obaveštenj­e o nalogu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia