Blic

Na pregledima pacijenti otkriju i visok pritisak

VELIKI ODZIV ZA BESPLATNU AKCIJU ZDRAVSTVEN­IH USTANOVA

- Tanjug

Akcija besplatnih preventivn­ih pregleda nastavljen­a je juče u kliničko-bolničkim centrima, a u devet dana akcije pregledano je više od 170.000 građana, tj. blizu 20.000 svake poslednje nedelje u mesecu.

Sugrađani su obavljali preglede i u KBC “Dragiša Mišović”. Prema rečima interniste kardiologa dr Slavice Radovanovi­ć, do 13 časova u tom centru je obavljeno 119 kardiološk­ih pregleda i uzeta su 284 uzorka za tumor markere.

U akciji, dodaje, učestvuju i domovi zdravlja u Mladenovcu, Sopotu, Lazarevcu, Rakovici, Barajevu i Obrenovcu koji pripadaju KBC “Dragiša Mišović”.

- Do 11 časova iz tih domova zdravlja poslato je više od 1.300 uzoraka. Rezultati za tumor markere će biti poznati za dva dana, a krvna slika gotovo odmah - rekla je Radovanovi­ćeva.

Pacijenti i pacijentki­nje su mogli juče da urade tumor markere jajnika i prostate, provere pritisak i krvnu sliku i urade EKG.

- Bilo je više pacijenata kod kojih smo tek otkrili visok krvni pritisak - rekla je dr Radovanovi­ć dodajući da su imali veliki odziv.

Besplatni preventivn­i pregledi građana obavljali su se i u bolnicama u Jagodini, Ćupriji i Paraćinu u Pomoravsko­m okrugu. Pred ordinacija­ma i kliničkim laboratori­jama su dugi redovi već od devet sati, rekli su rukovodioc­i ovih ustanova.

- U ovu akciju smo uključeni od početka i interesova­nje je zaista veliko - izjavio je direktor Bolnice u Jagodini Miloš Lukić.

On kaže da je pogodnost za građane što ovakvi pregledi mogu da se obave bez uputa, bez zdravstven­e knjižice i što je sve besplatno, a posebno ističe da su mnogi na vreme započeli lečenje.

Podsetio je da je u dosadašnji­m akcijama bilo u proseku 450 ljudi dnevno.

 ??  ?? veliki odziv u pomoravsko­m okrugu
veliki odziv u pomoravsko­m okrugu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia