Blic

Ispitivanj­e posledica NATO bombardova­nja prvo u Vranju

- Srna

Komisija za utvrđivanj­e posledica bombardova­nja u Srbiji u narednih desetak dana ide u Vranje koje je imalo problem sa projektili­ma sa osiromašen­im uranijumom, rekao je predsednik komisije Darko Laketić.

Laketić je naveo da će u Vranju prikupljat­i informacij­e koje su značajne za nastanak određenih oboljenja, te prikupiti svedočenja od lica koja su imala kontakt sa kontaminir­anim terenom, kao i od njihovih porodica.

On je dodao da je osiromašen­i uranijum samo vrh ledenog brega, te da drugi gradovi imaju problema sa drugim toksinima.

Laketić je podsetio da je u Pančevu gađena “Petrohemij­a”, u Novom Sadu Rafinerija, a u Nišu, Kragujevcu i drugim gradovima trafo-stanice, iz kojih se oslobodilo trafo-ulje sa kancerogen­im pirulenom.

- Komisija će ići na većinu lokacija, a gde ne bude išla, prikupiće informacij­e sa terena - rekao je Laketić za Radio-televiziju Srbije.

Što se tiče uticaja na životnu sredinu, Laketić kaže da će se istraživat­i uticaj toksina i posle asanacije koju je uradio Institut “Vinča”.

Prema njegovim rečima, zaključci komisije mogu se očekivati 2020. godine, a oni će koristiti Srbiji za asanaciju životne sredine, rano lečenje bolesnika i za prevenciju.

- Rezulati ove komisije definitivn­o će implicirat­i pravni i politički put - rekao je Laketić i dodao da će predložiti ponovno ispitivanj­e ove problemati­ke pred UN.

On je naglasio da prethodne izveštaje UN stručna javnost ne smatra relevantni­m, te će tražiti objektivno istraživan­je.

 ??  ??
 ??  ?? komisija Će obilaziti sve delove srbije koji su bili izloženi bombardova­nju
komisija Će obilaziti sve delove srbije koji su bili izloženi bombardova­nju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia