Blic

„Jura“seli deo pogona iz Leskovca u Albaniju

- Jugmedia/e.b.

Korejska kompanija „Jura“će deo pogona za proizvodnj­u kablova za automobile iz Leskovca premestiti u Albaniju, i to nakon isteka petogodišn­jeg ugovora za subvencije koje je država davala kompaniji za svakog zaposlenog radnika.

Kako prenosi lokalni portal Jugmedia, u fabrici u Leskovcu navodno je menadžment radnicima saopštio da će deo proizvodnj­e iz Leskovca biti prebačen u Albaniju, tačnije proizvodnj­a kablova za podne instalacij­e na kojoj rade, a bez posla će ostati 350 radnika.

S ovim se poklapa i pisanje albanskih medija iz januara meseca ove godine, kada je uprava korejske kompanije ponudila biznis plan za otvaranje svog pogona na prostoru Albanije.

To je naročito unelo bojazan među zaposlene, kako prenos portal, pogotovo jer je, prema procenama radnika, na ovom poslu angažovano između 1.000 i 1.500 radnika iz Leskovca i okoline.

Ipak je iz menadžment­a, prema priči radnika, stiglo dodatno objašnjenj­e da će deo tih radnika biti preraspore­đen u novu fabriku u Leskovcu, gde će biti otvoreno oko 1.000 radnih mesta.

Takođe, novi potezi kompanije poklopili su se i s istekom ugovora o subvencija­ma države Srbije, po kome su ovom korejskom investitor­u 2012. pripala sredstva za svakog novozaposl­enog radnika u Leskovcu uz uslov da ne sme biti otpuštanja u narednih pet godina. Spekuliše se da su subvencije dostizale do 7.000 evra po zaposlenom kad je reč o pogonu u Leskovcu. Za radna mesta u Rači kod Kragujevca investitor je dobio subvencije od oko 4.500 evra po radnom mestu. Korejska komapnija ima pogon i u Nišu.

 ??  ?? ostaju pogoni u rači, nišu i leskovcu
ostaju pogoni u rači, nišu i leskovcu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia