Blic

Srbija se najlakše upoznaje preko vina

ČAK 70.000 HEKTARA NAŠE ZEMLJE JE POD ČOKOTIMA NAJRAZLIČI­TIH SORTI GROŽĐA

- Aleksandar latas

Kada se pomisli na proizvodnj­u pića u Srbiji, prvo nam na um padne rakija, međutim naša zemlja je sve ozbiljniji proizvođač vina pod čijim se čokotima stvaraju vrhunski prokupac, sovinjon, italijansk­i rizling, kaberne, muskat, hamburg, burgundi, vranac, tamjanika, smederevka i mnoge druge sorte.

U Srbiji postoji više od 70.000 hektara vinograda na kojima se godišnje proizvode 425.000 tona grožđa. Najpoznati­ji naši vinski rejoni su sremski sa fruškogors­kim vinogorjem, banatski, rejon subotičko-horgoške peščare, kao i timočki, nišavsko-južnomorav­ski, te zapadnomor­avski i šumadijsko­velikomora­vski rejoni.

Smatra se da je prvu lozu na bregovima Fruške gore zasadio rimski car Probus iz drevnog Sirmijuma. Danas je ovaj kraj centar vinarstva u Srbiji.

- Zastupljen­e su mahom bele sorte grožđa pored italijansk­og rizlinga ili, kako mi kažemo, graševine, koja se prostire na više od 50 odsto vinograda. Po njoj je formiran ukus vojvođansk­ih ljubitelja vina. Kad gosti probaju vina u fruškogors­kim podrumima oduševljav­aju se popularnim stranim sortama, ali kad idu kući, kupe i ponesu po pravilu jedino graševinu - rekao je Petar Samardžija, autor mnogobrojn­ih knjiga o vinu i bivši glavni urednik časopisa „Svet pića“.

Uzgajaju se još i župljanka, traminac, šardone, sovinjon, frankovka i plemenka. Specifično vino ovog kraja je bermet, dobijeno maceracijo­m više od 20 različitih trava i začina koje se nalazilo na vinskoj karti “Titanika”.

Sa druge strane, Banat, asocira na kraj odakle dolaze bela vina. Vinogradar­stvo u ovom kraju datira iz vremena Dačana i rimske vladavine. Vodeća sorta je italijansk­i rizling, a među vrhunskim i kvalitetni­m vinima sa geografski­m poreklom ističu se muskat otonel, šardone, pijano bjanko i frankovka, dok je banatski rizling i dalje je najpopular­nije stono vino na našim prostorima.

Iznad ove dve regije nalazi se subotičko-horgoška peščara, odakle dolaze popularna „vina sa peska“. Ovde se tradiciona­lno gaje kevedinka i muskat krokan.

Interesant­no je da se upravo na istoj geografsko­j paraleli nalaze Šumadija i Bordo, najpoznati­ja vinska regija na svetu. U Šumadiji su se uvek gajile autohtone sorte - smederevka, žilavka, dinka, skadarka, začinak, crna i bela tamjanika i plovdina. Ovaj kraj je dobar i za crne sorte kao što su kaberne sovinjon, merlo, kaberne fran i prokupac.

- Merlo voli Srbiju. Širio se polako od Čoke prema svim krajevima i dokazao u našoj zemlji. On je od svih crnih sorti najperspek­tivnija za naše područje i na njega treba da obratimo posebnu pažnju. U Vojvodini od crnih sorti najbolje uspeva frankovka – objasnio je Samardžija.

Vinogradi Kruševca i Čačka spadaju u zapadnomor­avski rejon koji je središte uzgoja najlepših sorti tamjanike i prokupca. Najbolja bela vina tamjanike upravo se nastaju u vinogradim­a na dolinama Zapadne Morave i njenih pitoka.

- Prokupac je najzastupl­jenija domaća crna sorta, dobra je i, to što joj se u Srbiji posvećuje sve veća pažnja i što je sve više u ponudi, lepe su vesti – nastavio je naš sagovornik.

Niš je nekada bilo raskršće velikih puteva, što se vidi i po sortama koje se uzgajaju - italijansk­i rizling, rajnski rizling, šardone, plovdina župljanka, sovinjon, smederevka, burgundac beli kao i crna vina kaberne sovinjon, prokupac, vranac, burgundac crni, merlo i frankovka.

Na samom istoku Srbije u Timočkom rejonu, prostiru se krajevi sa najviše sunčanih dana u našoj zemlji. Od autohtonih starih sorti neguju se bagrina, bela tamjanika i smederevka, prokupac, skadarka, začinak, crna tamnjanika i vranac.

 ??  ?? FRUŠKA GORA SMATRA SE VINSKIM CENTROM, DOK ŠUMADIJSKA VINA PARIRAJU ONIMA IZ FRANCUSKOG BORDOA
FRUŠKA GORA SMATRA SE VINSKIM CENTROM, DOK ŠUMADIJSKA VINA PARIRAJU ONIMA IZ FRANCUSKOG BORDOA
 ??  ?? najzastupl­jenija domaća crna sorta je prokupac
najzastupl­jenija domaća crna sorta je prokupac
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia