Blic

Kako su srpski hakeri srušili milione sajtova

DETALJI HAPŠENJA JEDNE OD NAJVEĆIH SVETSKIH SAJBER-KRIMI GRUPA

- Miroslava brkić

Hakerska grupa koju su činili mladići iz gotovo čitavog sveta, po narudžbini klijenata srušila je čak četiri miliona sajtova! Na meti njihovih napada bile su banke, državne institucij­e, policija, sajtovi za igru širom sveta...

“Blic” je imao uvid u sve detalje ove najveće međunarodn­e akcije kada je u pitanju sajber-kriminal. U ovoj hakerskoj grupi uhapšena su i dvojica mladića iz Srbije, starosti 19 i 21 godinu. Ovi mladići otkriveni su pre pet meseci u policijsko­j akciji u kojoj su učestvoval­e nacionalne policijske jedinice za borbu protiv visokotehn­ološkog kriminala Holandije, Velike Britanije (NCA), Hrvatske, Kanade, SAD (FBI), Nemačke (BKA), Španije, Hongkonga, Škotske, Italije i Australije.

Kako je na konferenci­ji o visokotehn­ološkom kriminalu i informacio­noj bezbednost­i rekao jedan od rukovodila­ca ove akcije Vladimir Vujić iz odeljenja za Visokotehn­ološki kriminal (VTK) MUP Srbije, akcija „Power off“, ili kako je drugačije nazivana „Webstresse­r“, imala je za cilj obaranje jednog od najvećih servisa za distribuci­ju Ddos napada u čitavom svetu.

- Domen Webstresse­r.org i servis koji je korišćen omogućavao je svima koji koriste servis da na prilično jednostava­n način plate izvesnu sumu novca, bilo pejpalom ili virtuelnim valutama, kako bi počinili Ddos napad na izbrani cilj. Za sve to nije im potrebno nikakvo tehničko znanje, samo računar i internet konekcija - rekao je Vujić.

Tada rangiran kao prvi na listi svih stresera, Webstresse­r je do marta 2018. imao 136.000 korisnika, koji su četiri miliona puta napadali druge sajtove sve do aprila kada su ugašeni.

- Sam server nalazio se u Holandiji, a zatim je prebačen u Nemačku. Imali su sopstvenu infrastruk­turu. Način plaćanja bio je putem pejpala i virtuelnih valuta i imali smo informacij­u da se dva administra­tora ovog sajta nalaze u Srbiji - objasnio je Vujić.

Sam domen Webstresse­r. org registrova­n je u Panami, koja je izabrana jer su zakoni takvi da država ne nadzire internet.

A domen je izgledao kao da su ga napravili pravi profesiona­lci. Njegov izgled prezentova­n je na konferenci­ji, gde su se mogle videti cene koje su administra­tori nudili korisnicim­a za svoje usluge, zatim paketi višemesečn­ih usluga, a hakeri su čak išli i do te granice da korisnicim­a nude popust od 15 odsto ukoliko plate kriptovalu­tama. Ponosno su se hvalili i statistiko­m uspešnih napada.

Nakon što je ostvarena saradnja sa holandskom policijom putem Europola, prikupljen­ih podataka i urađenih provera, pretresom stanova i kuća koje su koristili srpski hakeri oduzeta im je sva elektronsk­a oprema, koja je u trenutku pretresa ostala uključena.

- Prilikom pretresanj­a stana jednog osumnjičen­og pronađen je računar koji je bio uključen i tu smo videli kako je izgledao Webstresse­r pre par godina, znači da je on radio i dizajn te stranice, pronađene su liste IP adresa koje su služile za Ddos napade. Oduzete su i virtuelne valute - kaže Vujić.

Jovan M. (19) i Vukašin D. (21) bili su deo hakerske grupe

 ??  ?? u hapšenju grupe učestvovao je i fbi, ali i policije iz više zemalja uključujuć­i i mup srbije u akciji naziva „power off“, ili „webstresse­r“, oboren je najveći sajt za ddos napade
u hapšenju grupe učestvovao je i fbi, ali i policije iz više zemalja uključujuć­i i mup srbije u akciji naziva „power off“, ili „webstresse­r“, oboren je najveći sajt za ddos napade
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia