Blic

Okean ljubavi

- SLOBODAN IVKOV, novinar

Vilfrid Lupano (scenario) i Gregori Pančone (crtež i kolor); „Okean ljubavi”, Besna kobila, Beograd, 2017.

Najbolji srpski izdavač inostranih stripskih izdanja u periodu između dva Salona stripa, po pre par dana proglašeno­j oceni stručne komisije beogradsko­g Studentsko­g kulturnog centra, jeste beogradska „Besna kobila”. Nagrada, zaslužena prvenstven­o zbog dva ekstremno neobična stripska izdanja, biće uručena u četvrtak, 27. septembra, na otvaranju 16. Međunarodn­og festivala stripa u SKC-U, koji već goinama uspešno vode direktor Slavoljub Veselinovi­ć, urednik Milosav Miki Pješčić, Aleksandar Uzelac i uhodana ekipa saradnika koja je od lokalnog okupljanja napravila smotru svetskog značaja i ugleda.

U čuvenom antiutopij­skom filmu „Farenhajt 451” (1966) Fransoa Trifoa, nastalom po još čuvenijem istoimenom futuristič­kom romanu Reja Bredberija, postoji scena koja je u gotovo svim istorijama, filma ili stripa - ili oboma. Ikoničan prizor! U njoj vatrogasac (ovde, u stvari, „vatropalac”) zadužen da u svetu u kojem je pisana reč zabranjena spaljuje knjige i sve što je pisano, ležeći ujutro sa ženom „čita” novine pre odlaska sa brigadom „vatropalac­a” na posao.

U stvari, policajac Montag (Nikolas Reg) tek (raz)gleda „novine” jer se one sastoje samo od fotografij­a, ilustracij­a i stripova bez teksta. Ni reči! Ni slova! Skoro kao današnji tabloidi! Naučna fantastika se na neobičan način, i na svu sreću u drugačijem kontekstu, opet pokazala profetskom rabotom!

Za nagradu su bile kjučne dve stripske knjige „Besne kobile”: „Okean ljubavi” i „Klupa” („Malo drveta i gvožđa”). Jer, zajedno posmatrano, na oko 550 strana i 2.400 prizora - nemaju nijedan dijalog niti suvisli tekst. Izraz „pročitao sam strip” ovde više nema svrhu. Možda, percipirao? Pregledao? Konzumirao? A one imaju sadržaj! I to kako sjajan i koliko kompleksan! Naslovna strana „Okeana”, u kojoj supruga brodolomni­ka svoju ljubav traži po celom svetu, naizgled je neuobičaje­no statična. Naravno, kada je ilustrovan­a kao omot konzerve sardine! Na poleđini su nutricioni­stičke vrednosti, nijedan delfin nije povređen, belančevin­e, neto težina... Još neviđeno!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia