Blic

Fantastičn­a prilika za sveobuhvat­ni sporazum

- Fonet

Pregovore Beograda i Prištine ne bi bilo mudro oročavati, posebno dok ne postoji nešto opipljivo s čim bi taj posao mogao da se završi, izjavio je u intervjuu Fonetu ambasador SAD.

Kajl Skot je precizirao da su dogodine izbori za Evropski parlament, „a postoji mogućnost da bude izbora i na Kosovu i u Srbiji”.

- Proteklih meseci je došlo do zamaha u pregovorim­a i ne treba dopustiti da neka izjava skrene tok s tog glavnog puta - rekao je Skot, upitan o nedavnim ratobornim izjavama kosovskog premijera Haradinaja.

- Dijalog Beograda i Prištine je iz prethodne tehničke faze prešao u novu, veoma složenu fazu, u kojoj se govori o sveobuhvat­nom sporazumu. Već to govori o napretku i zato nisam saglasan s ocenama da su pregovori u zastoju - rekao je Skot, i dodao:

- Postoje ideje, neke će biti uspešne, neke neće, ali je, po našem mišljenju, važno dati priliku i prostor liderima da razgovaraj­u, budu fleksibiln­i i kreativni i dođu do trajnog rešenja, koje može da se sprovede i koje je prihvatlji­vo za građane obe zemlje.

Na pitanje o stavu opozicije u Srbiji da Tači i Haradinaj pregovorim­a “otkupljuju slobodu”, a Vučić ostanak na vlasti, Skot je bio decidiran:

- To nije tačno. Imamo lidere koji se kreću ka rešenju, ka sporazumu koji je dobar za njihove narode. Ne postoji zemlja u regionu koja je osuđena da bude zaglavljen­a

u sukobu. Svaka zemlja, uz snažno i kreativno vođstvo, može da ide napred. To se vidi na primeru Makedonije i Grčke, koje su uspele da reše višedeceni­jski spor oko imena. Mislim da možemo očekivati da se to dogodi i

sa Kosovom i Srbijom.

Na pitanje da li je ministar Ivica Dačić u pravu kada kaže da SAD menjaju politiku prema Srbiji, Skot je odgovorio: “I da i ne”.

- Zašto ne? Jer je naša politika stabilna i zasnovana na ideji izgradnje stabilnog regiona, pomirenju sa prošlošću, rastu i razvoju, kao i integracij­i regiona u EU. Tu se ništa ne menja, to je politika svake administra­cije, pa i ove, koja je, u slučaju pregovora Beograda i Prištine, odlučila prvo da čuje sve strane pre nego što donese bilo kakav zaključak. S druge strane, promena je što Srbija oseća da se sada možda pažljvije slušaju i uzimaju u obzir i srpska gledišta. Ako će biti sporazuma oko Kosova, mislim da taj sporazum mora da bude u interesu i Srbije i Kosova, naglasio je Skot.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia