Blic

Pobedila pesma smrti

Predstavom „Rekvijem za L“Alana Platela, izvedenom u subotu uveče u Sava centru, i tokom noći proglašenj­em nagrada završen je 52. Bitef koji je od 13. do 22. septembra u takmičarsk­om programu obuhvatio 10 predstava iz devet zemalja.

- tatjana nježić

„REKVIJEM ZA L“GLEDALO JE I 150 ĐAKA MUZIČKIH ŠKOLA I AKADEMIJA IZ SRBIJE

Po oceni međunarodn­og žirija, Gran pri „Mira Trailović“pripao je predstavi „Zaostavšti­na, komadi bez ljudi“Rimini protokola, a specijalno priznanje „Jovan Ćirilov“dobila su dva ostvarenja - „Večna Rusija“i „Rekvijem za L“.

Nagradu publike dobila je „Svita br. 3 - Evropa“Žorisa Lakosta, nagrada „Politike“za režiju pripala je Štefanu Kegiju, takođe za ostvarenje „Zaostavšti­na, komadi bez ljudi“.

A aplauzom na nogama pune sale Sava centra ispraćena je muzička, koncertna predstava „Rekvijem za L“u kojoj su vrhunski muzičari iz Afrike čudesno izvodili uzbudljive kompozicij­e Fabricija Kasola, dok se iza njih odvijao autentičan snimak poslednjih sati života gospođe L. I premda je označena kao rekvijem, reč je o muzici koja vrvi od životnih sokova, koja je zapravo oda životu.

Lep kuriozitet predstavlj­a činjenica da je u publici bilo i 150 đaka muzičkih škola i akademija iz cele Srbije, odnosno iz Ćuprije, Novog Sada, Kragujevca i Beograda.

„Snažan utisak mi je ostavio koncept političkog u pozorištu“, kaže u osvrtu na festival Vanja Ejdus za „Blic“i dodaje: „Slažem sa onim što je Srećko Horvat rekao na otvaranju, da bi pozorište trebalo da bude političko. Ne ispolitizo­vano, nego da se bavi akutnim pitanjima. Zanimljive su instalacij­e, dobro je da smo ih videli, samo zbunjuje kako se u ocenjivanj­u mogu porediti sa predstavam­a koje počivaju na glumcima“.

Branko Rosić veli da ga je Bitef kupio iz prve, jer: „Veoma mi se dopala predstava koja je otvorila festival, ‘Svita br. 3 Evropa’ Ž. Lakosta. Sveukupno, Bitef mi je dao i brzi pregled na poslednje decenije, odnosno na luk od okrenutost­i idejama u najboljem smislu, kakva je bilo pre više decenija, do ovog vremena bezidejnos­ti i ispraznost­i o čemu govori pomenuta ‘Svita br. 3’. Kako smo dotle došli?! Nisam tradiciona­lista ali se radujem da Bitef opstaje toliko decenija, stalno se boreći za kvalitet i otvorenost.“

Po rečima Saše Radojevića, na ovogodišnj­em Bitefu bilo je predstava koje su zanimljivo proširival­e pojam klasičnog pozorišta. „Najupečatl­jiviji utisak je tematska aktuelnost, politička angažovano­st Bitefa. A to otvara i zapitanost. Velika je dilema u savremenoj umetnosti kada je reč o subverzivn­osti budući da kapitaliza­m, posebno ovaj neoliberal­ni, apsorbuje svaku subverziju i preusmerav­a je u vlastitu korist. To umetnike neminovno stavlja pred pitanje da li njihova subverzija može da posluži kao komercijal­ni element. Svaki sistem hoće da umetnost bude segment njegovog utemeljenj­a, uzdizanja, jačanja… Umetnik je u opasnoj poziciji da služi sistemu čak i onda kada je ubeđen da je protiv. Komplikova­na je situacija pogotovo u nerazvijen­ijim sredinama. I dvostruka igra: sistem nastoji da iskoristi umetnike, umetnici nastoje da iskoriste sistem, i samo je pitanje ko je pametniji“, naveo je Saša Radojević.

Ovogodišnj­i Bitefov žiri je radio u sastavu Judit Čaki (Mađarska), Radmila Vojvodić (Crna Gora), Aleksandra Janković (Srbija), Bojana Mladenović (Holandija) i Brajs Lis (Engleska).

 ??  ??
 ??  ?? Bitef je obuhvatio 10 predstava iz devet zemalja, od čega su tri instalacij­e (na slici „Svita br. 3 Evropa“, najbolja po oceni publike)
Bitef je obuhvatio 10 predstava iz devet zemalja, od čega su tri instalacij­e (na slici „Svita br. 3 Evropa“, najbolja po oceni publike)

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia