Blic

Nikolini majstori

ODBOJKAŠI SRBIJE MEĐU ŠEST REPREZENTA­CIJA U TREĆOJ FAZI SP Sada su ostali najteži ispiti na takmičenju, ali spremni smo da se borimo za medalju, kaže selektor Grbić.

- Jelena Medić

Preko trnja do zvezda! Tako su najbolji srpski odbojkaši kroz grupu smrti u Bariju, a zatim preko čistilišta u Varni stigli do finalnog turnira Svetskog prvenstva koji se igra u Torinu! Pobedom nad Argentinom sa maksimalni­h 3:0, “orlovi” su obezbedili mesto među šest najboljih reprezenta­cija koje će se od srede do nedelje boriti za titulu najboljeg na planeti.

Svaki tajm-aut selektor Nikola Grbić je počinjao rečima: “Majstori, slušajte me!” I njegovi majstori su igrali baš onako kako je selektor od njih zahtevao - hrabro, sa puno energije, neustrašiv­o, pametno. I što je najvažnije od svega, igrali su kao tim. Zajedno. Svi za jednog, jedan za sve.

- Ginemo jedni za druge i to nam daje snagu - rekao je Aleksandar Atanasijev­ić objašnjava­jući šta je to što ih gura napred.

Njegov drug iz reprezenta­cije bio je još emotivniji.

- Čast mi je što dane u državnom timu delim baš sa ovim momcima. Zajedno smo i u radosti i u tuzi.

Klasu su najpre potvrdili u grupi u Bariju, gde su se junački borili protiv Amerike, na kraju izgubili sa 3:2. Nisu se predali, bilo im je krivo, ali su shvatili da su na pravom putu.

- Nije mi žao kada se borimo i izgubimo. Znam da ovi momci mogu dosta daleko da doguraju - rekao je selektor Grbić.

Nikola je bio lider na terenu, zna da prepozna pobednički mentalitet u jednoj ekipi. Zato je uradio ono što je bilo najpotrebn­ije - verovao im je. I oni su mu vratili energijom, znanjem i srcem. Zato su posle početnog poraza nanizali sve pobede. Redom su padali Kamerun, Tunis, Australija, Rusija, Francuska, Argentina. I uspeli su da se plasiraju na finalni turnir u Torinu gde će se od 26. do 28. septembra najpre u grupnoj fazi boriti za plasman u polufinale, a onda ako ostvare primarni cilj i zauzmu jedno od prva dva mesta u grupi, ulaze u borbu za medalju. Pored Srbije, pred poslednje kolo druge faze plasman u nastavak SP su obezbedili nacionalni timovi SAD, Brazila, Italija.

- Imamo snagu kolektiva i to je ono što nas drži u završnicam­a kada se desi da gubimo. Ako u nastavku turnira budemo igrali sa ovakvom energijom, za nas nema zime, niti brinem za rezultat - rekao je libero Neven Majstorovi­ć posle plasmana na završnicu u Torino.

Da Srbija nema koga da se plaši potvrđuju i reči Srećka Lisinca, srednjeg blokera našeg tima.

- Kada su energije i istrajnost na najvišem nivou, možemo da dobijemo bilo koga. Nijednog rivala se ne plašimo. Idemo polako. Još malo nam treba da uđemo u borbu za medalju. Nećemo sada odustati - rekao je rođeni Kraljevčan­in.

Kako su do sada igrali u Italiji i Bugarskoj, sigurno je da neće odustati. Na nekoliko koraka su od sna i osvajanja medalje na Svetskom prvenstvu. Zašto bi sada stali? Svet neka se ponovo čuva plave čete!

 ??  ?? Marko ivović nije imao problema sa odbranom argentine
Marko ivović nije imao problema sa odbranom argentine
 ??  ?? selektor nikola grbić i srednji bloker petar krsmanović
selektor nikola grbić i srednji bloker petar krsmanović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia