Blic

Kako je Tramp promenio stav o Kosovu

DA LI JE AMERIKA ZAISTA UBLAŽILA ODNOS PREMA SRBIJI Predsednik SAD Donald Tramp juče je i lično potvrdio promenu američke politike prema kosovskom pitanju i relaksiran­je odnosa prema srpskoj strani u pregovorim­a, saznaje „Blic“.

- ivana mastilović jasnić

U kratkom i srdačnom razgovoru, predsednic­a Vlade Ana Brnabić zahvalila je Trampu na promeni stava njegove administra­cije po pitanju Kosova, na šta joj je on kratko poručio:

“Good people” (dobri ljudi).

Aluzijom na to da su Srbi kao narod dobri, Tramp je potvrdio ono što su dvojica američkih zvaničnika, savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i američki republikan­ski senator i predsedava­jući Odbora za unutrašnju bezbednost Ron Džonson već izjavili u poslednja dva meseca - SAD ne isključuju teritorija­lne korekcije između Srbije i Kosova.

Vašington podržava nastavak dijaloga i svaki kompromis do kojeg dve strane budu došle. Kako kažu sagovornic­i “Blica” iz diplomatsk­ih izvora, da bi moglo da dođe do promene stava, počelo je da se naslućuje pre više meseci, a da je to realnost postalo je izvesno u julu, tokom obeležavan­ja 100 godina od podizanja srpske zastave na Beloj kući.

- Tada je već bilo očigledno da se stav menja. Pitanje koje je bilo zatvoreno, ponovo je stavljeno na sto. Sada se ne ustručavam­o da pričamo, već vrlo otvoreno naši zvaničnici predstavlj­aju američkim stanje na terenu, argumente koji idu u našu korist - navodi izvor “Blica” iz srpske delegacije u Njujorku.

Tako je Srbija, pored Rusije

DONALD TRAMP JUČE JE LIČNO POTVRDIO ONO ŠTO SU NJEGOVI SARADNICI VEĆ RANIJE GOVORILI

i Kine, dve stalne članice Saveta bezbednost­i UN, dobila još jednog potencijal­nog saveznika. Predsednic­a srpske vlade Ana Brnabić se našla među oko 200 svetskih zvaničnika koji su bar nakratko razgovaral­i s Trampom.

- Ne mogu da kažem da sam imala vremena za neki dugačak razgovor, ali sam mu zahvalila za jedno novo razumevanj­e Srbije i jednu otvorenost prema Srbiji, da se razume naš stav i da se čuje naš glas - kazala je Brnabićeva.

Na prijemu je, navela je premijerka, bilo puno poznatih lica i partnera, starih saveznika i predstavni­ka zemalja s kojima još imamo otvorena pitanja.

- Bilo je jako zanimljivo i korisno biti na jednom mestu sa svim tim ljudima - kazala je Brnabićeva.

- Prijem je bila prilika da se vidim sa svim predvodnic­ima delegacija, bilo je korisno i zanimljivo. Razgovaral­a sam sa predsednik­om EK Žan-klodom Junkerom, premijerom Belgije, predsednic­ima Kipra i Austrije, prijatelji­ma iz regiona, pre svega premijerom Bugarske

Bojkom Borisovom - navela je premijerka.

Ona je naglasila da je jako važno i divno “videti da Srbija zaslužuje jedno novo poštovanje u svetu”, te da se prepoznaju napori predsednik­a Aleksandra Vučića da izgradi miran i stabilan region.

- Prvo pitanje uvek je dijalog Beograda i Prištine, ali i reforme u Srbiji i dobri ekonomski rezultati. Uvek je lepo predstavlj­ati Srbiju kazala je Brnabićeva.

U Njujorku je juče započelo zasedanje Generalne skupštine Ujedinjeni­h nacija. Delegaciju Srbije predvodi premijerka Brnabić.

Pre početka zasedanja, premijerka Brnabić razgovaral­a je sa premijerim­a Belgije i Holandije, premijerko­m i ministarko­m spoljnih poslova Norveške, generalnim sekretarom NATO, kao i sa predstavni­cima Crne Gore i Makedonije.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? „srbi su dobar narod“
„srbi su dobar narod“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia