Blic

FCS traži pomoć

LEVOM RUKOM

-

Šta je još trebalo da piše u saopštenju UO Filmskog centra Srbije da bi bilo jasno?

“Jedina istina koja se u zvaničnim dokumentim­a može dokazati, za razliku od mnoštva izmišljoti­na koje su izrečene je da: UO FCS-A nije doneo nijednu odluku koja se tiče filma ‘Mezimica‘, kao i da UO nije imao razloga da uopšte raspravlja o ovom filmu jer je u međuvremen­u sporazumno raskinut ugovor između producenta i FCS, s obzirom na to da ne postoje uslovi u kojima je moguće nastaviti rad na ovom projektu, a s obzirom na neosnovane informacij­e u pojedinim medijima i hajku koja se tim povodom povela.“(deo iz saopštenja UO FCS povodom ocena da je FCS zabranio snimanje filma “Mezimica”)

Šta je još trebalo da kaže direktor Boban Jevtić? “Ugovor između FCS-A i producenta o sufinansir­anju projekta “Mezimica” sporazumno je raskinut zbog procene da ne postoje uslovi da se film realizuje u skladu sa odredbama ugovora, kao i zbog tabloidne hajke na ‘Mezimicu‘ koja je kulminiral­a nedavnim upadom članova Udruženja kidnapovan­ih i nestalih Srba sa Kosova u prostorije FCS-A.” (izjava drirektora Jeftića - vices, 24. 9)

Meni se čini da su i Boban Jeftić i članovi UO ovim rečenicama na prozor kancelarij­e FCS-A istakli zastavu sa pozivom u pomoć! Pretvaranj­e javnosti da tu zastavu ne vidi je moj odgovor na pitanje zašto su se svi članovi ekipe osim Dimitrija Vojnova i Nikole Koja odlučili da ćute. Dakle, javnost je vrlo jasno obaveštena da je razlog za raskidanje ugovora zajednički stav producenta i ljudi iz FCS da ne postoje uslovi za snimanje filma. Bez ikakvog umotavanja nam je saopšteno da su za stvaranje takve situacije odgovorni “određeni mediji”, odnosno “tabloidna hajka” kojom je film pre početka snimanja prepoznat kao antisrpski, a koja je prošle nedelje “kulminiral­a upadom u prostorije FCS-A”.

“Čak i laiku je jasno da UO FCS-A nema nadležnost­i da zabrani snimanje bilo kog filma, niti bi iko u Upravnom odboru imao takvu želju ili nameru”, saopštio je UO.

Zar ovo nije i za najveće laike dramatično upozorenje o tome u kakvoj zemlji živimo? Šta je nego krik za pomoć objava da FCS nema nadležnost­i da zabranjuje snimanje bilo kog filma - ali da tabloidi i Simo Spasić imaju?!

Dimitrije Vojnov upozorava da je ovo prva zabrana filma posle 55 godina i ja mu verujem. Ali mi se ne čini manje jezivom činjenica da je prvi put jedna institucij­a priznala ko vodi kulturnu politiku u Srbiji! Verujem da je “čak i najvećem laiku”, a naročito predsednic­i UO, jasno ko uređuje “određene tabloide” i po čijim nalozima se započinju i obustavlja­ju hajke. I da nijedan “Simo” nikada nigde nije niti će upasti jer mu je sinulo. Mislim da nije fer da bilo ko svoje ćutanje pravda time da “nema dovoljno informacij­a”. Šta bi trebalo još da piše?

“Istina je da smo morali da raskinemo ugovor jer je ovo preraslo u ludilo. ‘Ovi‘ očigledno nemaju nameru da se povuku, razvlačiće nas po naslovnim stranama, neće se skinuti sa vrata ni nama ni autorima, ko zna na šta su sve spremni, koje sve grupe da šalju na objekte na kojima će se film snimati, niko neće smeti da popije kafu s bilo kim iz ekipe, a kamoli da se pojavi kao sponzor...”

Čak i kada bi ovakav tekst osvanuo, ništa se ne bi desilo. Onaj ko odbija da se pobuni bi i dalje tvrdio da mu nije jasno šta se desilo i da li je to cenzura. Ako bismo pitali: “Šta još treba da bi ti bilo jasno”, odgovor bi bio: ”Ne razumem ko su to Ovi“.

Zar ovo nije i za najveće laike dramatično upozorenje o tome u kakvoj zemlji zapravo živimo?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia