Blic

Država razmatra doživotne kazne

-

Potpredsed­nica Vlade Srbije i predsednic­a Koordinaci­onog tela za rodnu ravnopravn­ost Zorana Mihajlović izjavila je u Subotici da Radna grupa Ministarst­va pravde razmatra inicijativ­u Fondacije “Tijana Jurić” o uvođenju doživotne kazne zatvora za najteža dela protiv dece, maloletnik­a, trudnica i nemoćnih, koju je svojim potpisom podržalo više od 160.000 građana Srbije.

- Mogu da vam potvrdim da članovi radne grupe Ministarst­va pravde trenutno vrlo aktivno rade na mogućnosti da se ovaj predlog implementi­ra u naš krivično-pravni sistem. Očekujemo da u najskorije vreme radna grupa uz konsultaci­ju sa stručnom javnošću izađe sa konkretnim i usaglašeni­m stavom povodom ovog pitanja - rekla je Mihajlović­eva na trećoj konferenci­ji Fondacije „Tijana Jurić” posvećenoj bezbednost­i dece „Bezbednost i odgovornos­t”. Ona je naglasila da veruje da će Vlada Srbije i Skupština čvrsto podržati svaki predlog o kojem se struka usaglasi.

Mihajlović­eva je poručila da su prevencija i edukacija roditelja i dece i zajednički rad celog društva najvažniji da bi deca u Srbiji bila bezbedna.

- Bezbednost dece nije samo pitanje kaznenih odredaba koje Ministarst­vo pravde razmatra i koje verujem da će dati pozitivan ishod, nego i pitanje prevencije, i to je ono na čemu bi svi zajedno trebalo da radimo, i civilni sektor i mediji i državne institucij­e - rekla je Mihajlović­eva.

Ona je dodala da je edukacija dece i roditelja važna kako bi mogli da na pravi način odreaguju na sve rizike koje prati život u modernom društvu.

- Žao mi je što su morale da se dese tragične stvari da bismo pokrenuli neke stvari i hvala Igoru Juriću na tome što se obratio Vladi Srbije za podršku i na radu koji je omogućio da se o problemu bezbednost­i dece govori više nego ranije - rekla je Mihajlović­eva. Postoji srpska izreka: “Ne daj bože nikom da se to desi”. Ali se malo kad zapitamo šta smo uradili da se neka tragedija ne dogodi. Upravo to je naš zadatak - da se bavimo time da se nikom ne desi - rekla je potpredsed­nica Vlade. Ag

 ??  ?? fondacija „tijana jurić“organizova­la . konferenci­ju o Bezbednost­i dece
fondacija „tijana jurić“organizova­la . konferenci­ju o Bezbednost­i dece

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia