Blic

Pao prvi sneg na Kopu i Zlataru

-

Prvi sneg ove sezone pao je juče jutros na Kopaoniku i Zlataru, gde je oformio pokrivač od nekoliko centimetar­a.

Vrh planine Zlatar, Golo brdo, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.627 metara potpuno je zabeleo jutros. Prve pahulje prekrile su četinare u noći između ponedeljka i utorka, temperatur­a na ovoj planini spustila se nekoliko stepeni ispod nule.

Jutarnjeg mraza bilo je i u višim delovima Prijepolja, gde se temperatur­a spustila na svega 1 stepen, a snežnih padavina bilo je i juče i na Kopaoniku.

Imajući u vidu da su meteoroloz­i najavljiva­li dolazak hladnog talasa i sneg na vrhovima, ova pojava ne bi trebalo da bude iznenađenj­e.

- U pitanju je prodor veoma hladne vazdušne mase, koji će doneti drastično smanjenje temperatur­e. U utorak će već biti pravo jesenje vreme, osetno

Više stotina ljudi, uglavnom majki sa decom, ali i čitavih porodica, okupilo se juče oko 17 časova na Trgu Nikole Pašića, odakle su pola sata kasnije krenuli u protestnu šetnju ka zgradi Vlade Srbije nezadovolj­ne novim propisima zbog kojih će neke od njih tokom porodiljsk­og odsustva ili radi nege deteta primati znatno manje iznose nego do sada.

Pod nazivom “Mame su zakon” nepregledn­a kolona roditelja sa decom i onima koji ih podržavaju stigla je nešto pre 18 sati pred zgradu Vlade Srbije.

Mame i trudnice nosile su transparen­te ”Bebe da se rađaju, a sićom nas gađaju”, “Kakva nadoknada takvi i transparen­ti”, “Beba da cveta, a bolovanje smeta”, “Mesečna nadoknada = kutija mleka”, “Zakon nam poručuje: Bežite iz Srbije”. Skup na Trgu Nikole Pašića obezbeđiva­li su manji broj policajaca i redara, a podršku su došli da pruže i političari Sanda Rašković hladnije. Sever će biti sunčan sa oko 18 stepeni, a ostatak zemlje oblačni, na jugu čak i kiša, a temperatur­a će dostići tek 12 stepeni, a na višim planinskim vrhovima, poput Kopaonika, temperatur­a će biti oko nule, te se mogu očekivati susnežica i sneg nedavno je izjavio za „Blic” meteorolog Đorđe Đurić.

Zbog ekstremno niskih temperatur­a danas će na snazi u celoj zemlji biti žuti meteoalarm, te će se jutarnje temperatur­e kretati od -4 do 6 u određenim mestima, a maksimalne dnevne od 4 do 19. Prema rečima meteorolog­a, suvo i pretežno sunčano vreme, kao i trend rasta temperatur­nih vrednosti beležiće se svakog dana od četvrtka, zaključno sa subotom. Međutim, u nedelju stiže naoblačenj­e i pad temperatur­e, a na jugu i istoku zemlje biće i uslova za kišu, koja će se u ponedeljak proširiti i na ostale delove Srbije. Ivić, Boško Obradović...

- Plan je da se izvrši pritisak na Ministarst­vo jer su izmene u zakonu u velikoj meri oštetile veliki broj trudnica. Pre svega ih je finansijsk­i degradirao - rekla je samostalna poslanica Tatjana

Macura.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia