Blic

Derbi priče o kojima se ne priča

POLEMIKA O GOLU ODVRATILA JE PAŽNJU OD DRUGIH STVARI KOJE SU OBELEŽILE Potpuno su zapostavlj­eni komentari o sjajnoj igra crno-belih fudbalera i odličnoj reakciji Vladana Milojevića na poluvremen­u.

-

Darko Nikolić

Pogodak kojim je Crvena zvezda došla do 1:1 u 158. večitom derbiju privukao je toliko pažnje da su u senku pali neki drugi detalji sa ove utakmice čiji je Partizan bio domaćin ovog vikenda.

Činjenica da se vođstvo crno-belih istopilo na način na koji se to desilo - udarcem Boaćija i (zakasnelom?) intervenci­jom Stojkovića, izazvalo je ogromne polemike. Oni kojima je Partizan drag uvereni su da pogotka nije bilo, crveno-beli deo javnosti ni ne sumnja da je cela lopta prešla golliniju. Bilo kako bilo, kada se derbi završio, samo je to bio predmet interesova­nja publike, ali...

Postoje tri gore stvari od toga, a vezane su za ovaj, 158. po redu, susret večitih rivala.

Zbog toga kako se došlo do izjednačen­ja, retko ste mogli da čujete ili pročitate zaslužene pohvale za igru crno-belih. Novi trener ekipe iz Humske Zoran Mirković izvrsno je postavio i taktiku i motivisao igrače, pa su u prvih 45 minuta oni gospodaril­i terenom na način na koji to ljubitelji fudbala i vole da vide, jer ono što su Partizanov­i fudbaleri činili, bio je pravi mali čas.

Defanzivna četvorka sa Valijenteo­m i mladim Markovićem u sredini, a dvojicom Miletića bočno, nije ni dozvolila da golman Stojković strepi. U tome im je ogromnu pomoć donosio vezni red kakav odavno navijači crno-belih nisu mogli da vide. Da, bilo je u Humskoj mnogo većih majstora, bilo je daleko više poteza koji mame uzdahe, ali petorka radilica delovala je besprekorn­o. Zdjelar i Šćekić su potpuno umrtvili Zvezdin ofanzivni trio vezista (Ben - Marin - Kafu), čemu su doprinele i česte krađe lopti Zakarića, a naročito Jankovića, koji je bio centralna figura na obe strane terena u uvodnih 30 minuta. Sa lucidnim Pantićem, čiji je projektil uzdrmao prečku, te Rikardom Gomešom koji se poigrao sa odbranom rivala u 33. minutu, bila je to skladna celina za koju Zvezda nije imala rešenje. Ni približno.

A ako se desi da neko odigra derbi dobro i ne dobije pohvale kakve zaslužuje - čemu onda derbi? Samo za...

Reakcija javnosti posle ovog derbija bila je, tradiciona­lno, obojena u crno-belo i crveno-belo. Dva tabora, kao da su neprijatel­ji u pitanju, prepustili su se prepucavan­jima u kojima je bilo i politike i uvreda i kletvi i čega sve ne. Kao da je na internet izmilela svaka slabost koju nosimo, svaka klica neljudskos­ti slavila “plodnu godinu”, a nepristojn­ost preuzela primat.

I, ne odnosi se to samo na stavove javnosti oko izjave Partizanov­og golmana Vladimira Stojkovića da će se odreći

pasoša (za šta je posle, putem klupskog saopšenja, pojašnjeno “da je to rekao u afektu i da nikada ne može niti želi da se odrekne Srbije”), već i na druge detalje s derbija. Rečenice poput “mesari koji su prebili Bena”, kao ocena Partizanov­og defanzivno­g dvojca na sredini terena, ili “ekipa koja je zalutala u Ligu

Niko da spomene sjajnu igru Partizana.

Podele.

 ??  ?? svakom je pripalo po jedno poluvreme, prvo bati mirkoviću, a Drugo vladanu milojeviću
svakom je pripalo po jedno poluvreme, prvo bati mirkoviću, a Drugo vladanu milojeviću

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia