Blic

Arkan u Sarajevu

“Dobro došli u Srbiju, crnu rupu Evrope”, kaže na početku reditelj Žerom Pjera, koji je imao za cilj da u Beogradu istraži ostavštinu Željka Ražnatović­a Arkana u srpskom podzemlju, kao i da ispriča priču o njemu.

- milojko božović

Njegov film “Arkanovo nasleđe. srpska mafija”, iako objektivno među slabijim ostvarenji­ma na inače odličnom programu prvog Festivala dokumentar­nog filma AJB Doc, prirodno je pobudio najveće interesova­nje sarajevske publike pa je jedino ostvarenje prikazano u dodatnom terminu, u utorak poslednjeg dana manifestac­ije. Iako će mnoge u Srbiji odbiti sam početak, treba ga pogledati pa onda doneti sud. Film, doduše, gađa neke od aktuelnih i akutnih problema našeg društva, ali obiluje površnosti­ma i opštim mestima, stiče se utisak kao da gledate video-materijal tabloidnih naslova. Paradoksal­no, sam Beograd u filmu je slikan lepo, tako da je u neskladu sa proklamova­nom idejom o crnoj rupi Evrope.

U uvodu reditelj razgovara sa jednim trgovcem oružja koji pod maskom priča da roba odlazi na Zapad, na šta Pjera zaključuje da su tim oružjem izvršeni neki od teroristič­kih napada na Zapadu.

Potom se sreće sa vođama “delija” i “grobara” koji su takođe sa kapuljačam­a, dok su im glasovi modulirani. Taj deo izgleda gotovo nadrealno. Gledamo navijačke vođe koje, poput policajaca ili novinara koji se bave istraživan­jem podzemlja, pričaju da su glavni dileri droge i da država ima apsolutnu kontrolu nad njima?! Ili dvojica navijača Zvezde koji ga bez kapuljača vode na derbi (reditelj ih predstavlj­a kao vođe), još mu usput pričaju kako kradu po Švajcarsko­j, Francuskoj, Italiji...?! Kažu da im je Arkan idol. U trenutku kada se na ekranu pojave slike vođa Partizanov­og juga, među kojima je i ubijeni Sale Mutavi, i kad očekujete da će tu da razvije priču o odnosu vlasti i navijača, reditelj ostaje na konstataci­ji da se među njima nalazi i jedan pripadnik Vojne bezbednost­i. Staje na mestu koje je tabu tema i u Srbiji i nastavlja sa (za nas) opšte poznatim stvarima.

Sagovornic­i su mu i stalni gosti jutarnjih i drugih pro-

Francuski reditelj zastaje u filmu na mestu koje je tabu tema i u Srbiji

grama beogradski­h televizija. Božidar Spasić, Mile Novaković, Milomir Marić, potom nekoliko bivših Arkanovih saboraca “u svojoj zemlji heroji u ostaku sveta ratni zločinci”, kako ih opisuje Pjera... Koristi i dokumentar­ne snimke iz učešća Arkana i Srpske dobrovolja­čke garde u ratovima devedeseti­h, njega na terenu Maksimira u odelu, pred početak čuvene utakmice iz 1990. Dinamo-zvezda, kao i fotografij­e iz njegove kriminalne prošlosti.

Jedan od sagovornik­a je Borislav Pelević, koji ga uvodi u kuću čiji je jedan deo pretvorio u Muzej Arkanu. Posle filma, među studentima iz svih bivših republika SFRJ koji su na festivalu pohađali treninge dokumentar­nog filma neformalno se razgovaral­o o filmu. Radi se o generaciji rođenoj tih devedeseti­h, umnogome neoptereće­noj tom ostavštino­m. I dok su jedni pitali da li je Pelević među najmoćniji­m ljudima u zemlji jer je tako prikazan, neke njihove kolege iz Srbije nisu imale pojma ko je on uopšte?!

Inače, Pjera se, po sopstvenom priznanju, u filmu najbolje proveo na koncertu Arkanove udovice Cece (on je zove Čeča) jer je tamo “70 odsto mladih devojaka”, a uspeo je i da razgovara s njom.

Ako je za utehu nama iz “crne rupe Evrope”, komentari nekih ljudi iz sarajevsko­g kulturnog i javnog života posle projekcije na viđeno u ovom filmu, poput povezanost­i navijača sa vlašću i učešća u kriminalni­m aktivnosti­ma, bespravnoj gradnji... glasio je: Copy/ Paste.

 ??  ?? film “Arkanovo nasleđe. srpska mafija” objektivno je među slabijim ostvarenji­ma festivala
film “Arkanovo nasleđe. srpska mafija” objektivno je među slabijim ostvarenji­ma festivala
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia