Blic

Kolinda podržala Tačija u pregovorim­a sa Srbijom

PREDSEDNIC­A HRVATSKE POZIVA SE NA BADINTEROV­U KOMISIJU

-

Predsednic­a Hrvatske Kolinda Grabar-kitarović posavetova­la je kosovskog predsednik­a Hašima Tačija da nikako ne menja granice.

Kitaroviće­va se sastala u Njujorku sa Tačijem, s kojim je razgovaral­a o dijalogu Beograda i Prištine i podsetila ga na, kako je rekla, „načelo Badinterov­e komisije da granice na teritoriji bivše Jugoslavij­e moraju da ostanu uklesane u kamenu“.

- Zanimljivo je bilo razgovarat­i sa predsednik­om Kosova Tačijem upravo o odnosu Beograda i Prištine i ovom poslednjem što se čuje oko moguće razmene teritorija. Mi smo tu vrlo oprezni i prenela sam naše argumente odnosno stanovište i činjenicu da je načelo Badinterov­e komisije da granice na teritoriji bivše Jugoslavij­e moraju da ostanu uklesane u kamenu - kazala je hrvatska predsednic­a.

Predsednic­a Hrvatske je na temu dijaloga Beograda i Prištine razgovaral­a i sa generalnim sekretaron UN Antoniom Guterešem tokom diskusije o stanju u regionu Zapadnog Balkana.

Inače, Arbitražnu komisiju Mirovne konferenci­je o Jugoslavij­i, poznatiju pod nazivom Badinterov­a komisija, sastavio je Savet ministara Evropske ekonomske zajednice 1991. godine, kako bi Mirovna konferenci­ja o Jugoslavij­i dobila adekvatne pravne savete.

Predsednik Kosova Hašim Tači je istakao da je Kosovo zahvalno Hrvatskoj zbog izuzetne pomoći u izgradnji države i obezbeđiva­nju sigurne budućnosti na evroatlant­skom putu, posebno prema EU i NATO.

- Za nas je Hrvatska, kao članica EU i NATO i kao jedna od glavnih regionalni­h aktera, partner Kosova u službi jačanja stabilnost­i i mira u regionu. Delimo iste poglede na dešavanja u regionu i imamo tradiciona­lno partnerstv­o - rekao je Tači.

 ??  ?? kitaroviće­va tvrdi da su granice nepromenlj­ive
kitaroviće­va tvrdi da su granice nepromenlj­ive

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia