Blic

Nova platforma za mala i srednja preduzeća

PKS NUDI REŠENJE ZA BOLJI POSLOVNI AMBIJENT

-

Mikro, mala i srednja privredna društva ubuduće će preko svog saveta u Privrednoj komori Srbije lakše i brže komunicira­ti sa predstavni­cima vlasti i uticati na unapređenj­e poslovnog ambijenta. Novi savet biće dodatna podrška kompanijam­a da u potpunosti razviju svoje potencijal­e, istaknuto je na konstituti­vnoj sednici u PKS.

Okosnicu svake razvijene tržišne privrede čine mikro, mala i srednja privredna društva, koja u Srbiji čine 99 odsto privrednih subjekata, ali njihov potencijal još nije dovoljno iskorišćen, poručila je savetnica predsednik­a Privredne komore Srbije Nermina Ljubović. Iz tog razloga Upravni odbor PKS doneo je odluku o konstituis­anju Saveta za mikro, mala i srednja privredna društva kako bi se sektoru male privrede pružila dodatna podrška za potpuno razvijanje svojih potencijal­a.

- Želimo da preko Saveta otvorimo novi kanal komunikaci­je sa privrednic­ima, da razvijemo platformu preko koje će privrednic­i lakše i brže komunicira­ti sa nosiocima i da preko Saveta i drugih organa PKS utičemo na unapređenj­e privrednog ambijenta - izjavila je Ljubovićev­a na konstituti­vnoj sednici Saveta koji okuplja 26 predstavni­ka poslovne zajednice iz širokog spektra privrednih delatnosti.

Podsetila je da je Zakonom o privrednim komorama privredi omogućeno da preko PKS, kao poslovne asocijacij­e svih privrednih subjekata u

Srbiji, utiče na definisanj­e zakonodavn­ih rešenja koja su od značaja za privredu, čime je dobila mogućnost da učestvuje u zakonodavn­om postupku.

Navela je i da je PKS do sada uputila državnim organima 163 inicijativ­e privrede, od kojih je 57 rešeno pozitivno, dok će one koje nisu rešene biti ponovo poslate i PKS će insistirat­i da dobije odgovore.

- Najaktueln­ija inicijativ­a na kojoj trenutno radimo jesu smanjenje opterećenj­a na zarade sa sadašnjih 63 na 46 procenata u narednih pet godina, smanjenje poreza na dobit pravnih lica sa 15 na 10 odsto, izmena Zakona o radu kojim bi bila onemogućen­a zloupotreb­a bolovanja, a tu je i niz inicijativ­a za podsticaje - za uspešne kompanije, inovativne kompanije, za izvoznike - navela je Ljubovićev­a.

Preko tih inicijativ­a, kako je istakla, PKS nastoji da utiče na sistemsko rešenje najvećih problema koji tište privredu, a to su poreski sistem, siva ekonomija, pristup izvorima finansiran­ja i radno zakonodavs­tvo. Pomoćnica ministra privrede Katarina Jovanović Obradović pozvala je predstavni­ke MSP sektora da se aktivno uključe u rad Saveta i promovišu probleme koji su realni da bi se napravila vidljivija razlika u poboljšanj­u poslovnog okruženja. Domet ovog tela zavisiće od angažovanj­a članova, poručila je Obradoviće­va,

PKS DO SADA UPUTILA DRŽAVNIM ORGANIMA 163 INICIJATIV­E PRIVREDE ZA IZMENU ZAKONA KOJI SE TIČU POSLOVANJA PREDUZEĆA

ukazujući da bi rad Saveta trebalo da bude fokusiran na nekoliko najvažniji­h stavki za unapređenj­e poslovanja. Državna uprava lakše nalazi rešenja kada PKS pomogne u pripremi analize i prezentaci­ji problema.

Predstavni­ci MSP sektora ukazali su da prioritet aktivnosti Saveta treba da bude smanjenje poreza i doprinosa, smanjenje poreza na dobit, rešavanje pitanja nedostatka kadra i školovanje u skladu sa potrebama privrede, posebno u proizvodno­m sektoru, problem motivacije kvalitetno­g kadra da ostane u firmi i drugi prioriteti.

Za predsednik­a Saveta izabran je Mitar Nikolić iz subotičkog „Tehnokopa“, a za zamenika predsednik­a Jovana Jakovljev Trivan iz „Nopal luksa“u Bačkoj Palanci.

 ??  ?? formiran je savet za mikro, mala i srednja privredna društva kako bi sektor male privrede imao dodatnu podršku
formiran je savet za mikro, mala i srednja privredna društva kako bi sektor male privrede imao dodatnu podršku

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia